Viaţa cu hemoroizi: ce e recomandat, ce e permis, ce e interzis

1 viata cu hemoroizi ce e recomandat ce e permis ce e interzis jpg jpeg

Potrivit statisticilor, 8 din 10 persoane suferă la un moment dat de boala hemoroidală. Hemoroizii fac parte din viaţa noastră şi, cu toate acestea, oamenii încă ştiu foarte puţine lucruri despre ei. Ruşinea exagerată, teama şi lipsa cunoştinţelor îi determină pe mulţi să sufere în tăcere, ani în şir.

Hemoroizii sunt vene dilatate din plexul venos hemoroidal, asemănătoare cu varicele, dar situate la nivelul canalului anal. Se formează din cauza scăderii rezistenţei peretelui venos şi pierderii fermităţii ţesutului din zona respectivă. Moştenirea genetică îşi spune şi ea cuvântul, făcând ca lucrurile să evolueze mai timpuriu, mai rapid sau mai lent. Apoi, stilul de viaţă contează enorm. Sedentarismul, statul ore în şir pe scaune incomode la birou, alimentaţia nesănătoasă, săracă în fibre şi bogată în proteine, constipaţia, obezitatea, consumul de alcool, toate acestea declanşează boala hemoroidală chiar de la vârstă tânără.

Simptomele sunt neplăcute: durere şi disconfort în timpul defecării, senzaţie de mâncărime, de arsură locală, sângerări şi inflamaţii. Factorii care cauzează boala produc şi complicaţiile. Hemoroizii ajung să crească în dimensiuni, pot apărea suprainfecţii locale, ori aşa-numitele tromboze sau cheaguri de sânge. Dr. Dan Andronesi, medic primar chirurgie generală, vine cu sfaturi concrete pentru a evita riscurile şi complicaţiile, în cazul unui diagnostic de hemoroizi.

Permis şi recomandat

- Consumul de fibre. „Tubul digestiv şi, în special colonuml ştiu să reacţioneze în prezenţa fibrelor alimentare, ele ne păstrează nouă o peristatică normală. Spre exemplu, tărâţele de psyllium au proprietatea de a-şi mări volumul în intestin, devenind un compus vâscos care măreşte dimensiunea şi umiditatea scaunelor”, explică dr. Dan Andronesi. Surse bune de fibre sunt seminţele de in, de chia, cerealele integrale, leguminoasele, verdeţurile, fructele şi legumele proaspete.

- Hidratarea. Prezenţa lichidelor în stomac şi intestine fluidifică materia fecală şi o face mai uşor de eliminat, prevenind, astfel, constipaţia. E bine să bem multă apă plată, ceaiuri neîndulcite, supe, ciorbe, inclusiv iaurt, chefir.

- Mişcarea. Înotul, mersul cu bicicleta, urcatul scărilor sau exerciţiile aerobice stimulează contracţiile intestinale, măresc motilitatea tractului digestiv şi facilitează trecerea alimentelor prin colon. Dar nici cu sportul nu trebuie exagerat. „Ar trebui să facem sport, dar totul cu măsură. Exerciţiile solicitante care cresc presiunea abdominală pe perioade lungi modifică presiunea în venele de tip terminal. Peretele intern al venei se supără şi produce substanţe care duc la coagularea sângelui în interior, aşa apărând cheagurile de sânge sau trombozele”, avertizează medicul.

- Igiena corespunzătoare. „Pentru a preveni infecţiile, e recomandat ca după scaun să folosim puţin sau deloc hârtia igienică, pentru a nu traumatiza şi mai mult zona, apoi să ne spălăm cu apă şi săpun, dacă ne permit condiţiile. De aceea tot mai multe toalete au bideu”, adaugă specialistul celei mai moderne clinici de diagnostic şi tratament pentru hemoroizi.

De evitat

- Statul prelungit pe scaun. „Este cazul şoferilor, taximetriştilor, corporatiştilor, persoanelor care au muncă de birou. Statul mult în fund face ca sângele să băltească în zonele joase şi favorizează apariţia şi agravarea hemoroizilor. Recomand pauzele din oră în oră, în care să ne ridicăm şi să facem câţiva paşi, să ne mişcăm”, precizează expertul.

- Consumul de alcool în cantitate mare. „Alcoolul produce vasodilataţie atât pe vasele de sânge, cât şi pe venele hemoroidale. Mulţi pacienţi relatează că după o perioadă de excese la acest capitol, au apărut modificări la nivelul anusului cu mărirea în volum a hemoroizilor şi complicaţii”, mai spune Dr. Andronesi.

- Constipaţia. Hemoroizii şi constipaţia sunt cea mai nefericită combinaţie posibilă. Scaunele tari zgârie mucoasa şi venele hemoroidale, apar complicaţii, fisuri anale, dureri, tromboze, sângerări, chiar prolaps rectal. Eforturile de eliminare a scaunului pun şi ele presiune pe vasele de sânge de la nivelul anusului, care se inflamează.

- Diareea. Teama de constipaţie nu trebuie să ne împingă în extrema cealaltă şi să apelăm la laxative care dau diaree. Nici aceasta nu e de dorit când există hemoroizi. ”Scaunul se reglează printr-un regim alimentar corect, fără laxative. Acestea din urmă irită mucoasa colonului, se observă asta la colonoscopie. Iar perioadele lungi de diaree produc nişte modificări, pentru că scaunul este mai acid şi afectează vascularizaţia”, explică medicul.

- Alimentaţia bazată pe proteine. „Dietele moderne, de pildă dieta Dukan, care nu au incluse fibre alimentare, legume şi fructe, predispun la constipaţie”.

- Mâncărurile picante şi fast-food-ul. Dr. Dan Andronesi explică: „Alimentele care ne pişcă pe limbă conţin nişte esteri care, odată cu scaunul, ajung în zona anală unde produc modificări pe vascularizaţie. Mucoasa se înroşeşte, se produce un eritem, se mai subţiază peretele venos, ceea ce accentuează hemoroizii. Apoi fast-food-ul e o mâncare nesănătoasă, picantă, care conţine puţini nutrienţi, doar preparate grase, bogate în calorii, cu acţiune negativă pe tubul digestiv”.

- Statul mult timp pe vasul de toaletă. „Eu le spun pacienţilor mei că toaleta nu este bibliotecă. Statul cu telefonul în mână, pe Facebook, te face să uiţi pentru ce eşti acolo. O defecaţie prelungită traumatizează anusul”, atrage atenţia dr. Dan Andronesi.

Hemoroizii nu vor trece niciodată de la sine, mai spune medicul. „Aceste vene dilatate, odată mărite, nu au cum să se micşoreze. Nu există nicio substanţă activă medicamentoasă descoperită în lume care să le micşoreze, nicio cremă, niciun gel de la farmacie nu rezolvă problema”. Astfel, cei care s-au săturat de viaţa cu hemoroizi, de suferinţe, griji şi restricţii, trebuie să lase ruşinea la o parte şi să meargă la medic. Boala hemoroidală se poate trata prin procedee minim invazive, nedureroase, cu o rată de succes foarte mare şi risc de recidivă minim.