Unele simptome de răceală pot fi semn de cancer

Este o perioadă a anului când mulți dintre noi tușim,  strănutăm și avem simptome de răceală comună.

De obicei, aceste simptome supărărtoare nu sunt un motiv de îngrijorare, dar, în unele cazuri, pot fi un semn pentru ceva mult mai serios, forme de cancer mai puțin cunoscute.

Simptomele cancerului de cap și de gât nu sunt atât de cunoscute, deși cazurile se află în creștere.  Acestea afectează gura, nasul și gâtul și sunt greu de diagnosticat deoarece simptomele se pot confunda cu cele ale unor banale răceli.

image

Unele probleme ORL pot fi simptom de cancer. Foto: Shutterstock

Dr Jiri Kubes, director medical al unității de cancer Proton Therapy UK, a spus:

„Cancerul de cap și de gât poate fi adesea greu de recunoscut, deoarece simptomele sunt similare cu răceala de zi cu zi.

Urechile înfundate în mod constant, așa cum se simt după ce vă scufundați într-o piscină, sau durerea de urechi cronică, ar putea fi un semn că există cancer în acea zonă și în jurul acesteia.

Umflarea unei părți a gâtului sau o oarecare rezistență la atingerea acelei zone a corpului ar putea indica, de asemenea, ceva suspect.

O durere în gât care durează mai mult de două săptămâni, sau dacă aveți modificări de voce sau răgușeală, ar trebui să vă alarmeze.”

Iată care sunt simptomele asemănătoare răcelii la care trebuie să fii atent, deoarece ar putea idnica o formă de cancer.

Dureri în gât

Pe toți ne doare gâtul din când în când. Poate simți mâncărime, poate că îți este greu să înghiți, și chiar poți să simți un gust ciudat și neplăcut în gură.  Deși în mod obișnuit, o durere în gât este de obicei un simptom al faringitei streptococice, al răcelii comune, al alergiilor sau al altor boli ale tractului respirator superior, cum ar fi gripa, durerea persistentă în gât este unul dintre cele mai frecvente simptome ale cancerului de gât.

Există mai multe tipuri de cancer la gât, inclusiv cancerul cutiei vocale (laringian) și al corzilor vocale (glotice).

Alte semne ale cancerului de gât sunt tusea, modificări ale vocii, dureri de urechi și dificultăți la înghițire.

Umflarea gâtului

A avea un gât ușor umflat sau dureros este de obicei un semn că sistemul tău imunitar luptă împotriva unei infecții, cum ar fi o răceală, gripa, etc.

Durerea va veni dintre ganglioni, care se vor simți ca niște bulgări sensibili de fiecare parte a gâtului.

În cazurile unei infecții superficiale, umflarea ganglionilor limfatici va scădea în decurs de una până la două săptămâni.

Dacă durează mai mult de două săptămâni, ar putea fi un semn al ceva mai grav, cum ar fi cancerul de sânge (leucemie) sau al sistemului limfatic (limfom).

Alte semne de leucemie includ febră, frisoane, infecții frecvente, vânătăi ușoare și sângerări nazale recurente.

În timp ce semnele comune ale limfomului sunt ganglionii limfatici umflați pe tot corpul, oboseală, transpirații nocturne și mâncărime.

Ulcere

Ulcerele bucale sunt foarte frecvente și ar trebui să dispară de la sine în decurs de o săptămână. De obicei apar în interiorul gurii, pe obraji, buze sau limbă.

Potrivit NHS, acestea pot fi declanșate de mai multe lucruri, cum ar fi alergiile alimentare și, în unele cazuri, cancerul, mai ales dacă nu dispar.

Ulcerele sunt cel mai frecvent simptom al cancerului bucal, potrivit dr. Macmillian.

Alte semne includ pierderea în greutate, probleme de vorbire, durere la nivelul gurii și respirație urât mirositoare.

Urechi înfundate

A avea urechi înfundate care atenuează sunetele este un semn comun al unei răceli urâte. Se întâmplă de obicei atunci când trompa lui Eustachie, care leagă urechea medie de spatele gâtului, se inflamează.

Dar, potrivit medicilor, un vinovat mai puțin frecvent al urechilor blocate este un cancer rar numit carcinom nazofaringian. Acesta afectează partea gâtului care conectează partea din spate a nasului cu cea a gurii.

Persoanele care au boala, pot avea dureri de urechi, o față umflată, o descărcare de puroi și sânge din nas, ganglioni limfatici umflați și sângerări nazale.

Voce răgușită

O modificare a vocii este de obicei un semn de laringită - atunci când cutia vocală sau corzile vocale din gât devin iritate sau umflate.Răgușeala te poate face să-ți pierzi vocea complet.

Dar dacă vocea rămâne schimbată timp de peste trei săptămâni, ar putea fi un semn de cancer laringian.

Sursa: The Sun.