Un nou tip de tratament pentru psoriazis

1 2 jpg jpeg

Din Antichitate, fototerapia era folosită în diverse suferinţe ale pielii, prin expunere la razele ultraviolet în scop terapeutic. Pentru tratarea bolii vitiligo, în Egiptul Antic se utiliza o răşină fotosensibilizantă, apoi se recomanda expunerea directă la soare.

Mulţumită progreselor în tehnologie, începând cu anii '90, fototerapia modernă a început să fie folosită tot mai mult, cu rezultate bune, ajugându-se la îmbunătăţirea tratamentului.

„Tehnologia s-a dezvoltat şi astăzi permite folosirea dedispozitive foarte selective în ceea ce priveşte lungimea de undă terapeutică ce va reduce inflamaţia în piele şi va duce la vindecarea sau tratarea puseelor de boală.

Efecte benefice sunt observate şi atunci când este folosită pentru tratamentul mâncărimii, a erupţiei polimorfe la lumină, a lichenului plan, a psoriazisului palmo plantar, a pustulozei palmo-plantare şi a altor afecţiuni inflamatorii ale pielii”, explică medicul Laurenţiu Vlădău, specialist în dermatologie şi venerologie.

În ce constă tratamentul

Mai întâi se face un consult medical pentru ca dermatologul să stabilească dacă se poate recomanda fototerapia. Apoi, medicul va stabili doza de început, astfel încât tratamentul să fie sigur.

„Doza se creşte progresiv până când pielea devine roz, moment în care putem spune că tratamentul are eficienţă maximă. Doza se mentţine pe tot parcursul tratamentului, cu modificări minore în funcţie de reducerea sau agravarea eritemului.

În general, se efectuează câte 3 şedinţe în fiecare săptămână, numărul total de şedinţe fiind variabil în funcţie de afecţiunea tratată. Spre exemplu, în cazul psoriazisului sau a eczemei/dermatitelor sunt necesare aproximativ 25-30 de şedinţe pentru a observa rezultate, pe când în caz de vitiligo rezultatele tind să apară după 50-60 de şedinţe”, a adăugat medicul Laurenţiu Vlădău.

Avantajele fototerapiei cu raze ultraviolete B (UVB) cu lungime de unda 311 nn constau în tolerabilitate mai bună, risc redus de dezvoltare a cancerelor de piele comparativ cu fototerapia cu raze ultraviolete A (UVA), expunere mult mai scurtă şi şedinţe mai puţine, precum şi perioadă lunăa de remisiune între puseele de boală. Preţul unei şedinţe de fototerapie este de 100 de lei.

Există contraindicaţii

Fototerapia nu se recomandă copiilor, femeilor însărcinate sau care alăptează, celor care folosesc medicamente imunosupresive şi celor care au suferit de cancer de piele.

Ce efecte adverse are fototerapia

Terapia cu raze ultraviolet poate să provoace arsuri asemănătoare cu cele solare, roşeaţă sau bronzare a pielii. Dacă intensitatea tratamentului este stabilită corect şi este crescută progresiv sunt prevenite aceste efecte secundare. Printre alte urmări ale tratamentului cu fototerapie se pot număra mâncărimea, senzaţia de disconfort, inflamaţia firelor de păr.