Copilul meu e constipat. Ce e de făcut?

1 2 jpg jpeg

Un copil este considerat constipat atunci când are mai puţin de 3scaune pe săptămână, întâmpină dificultăţi când merge la toaletă sau când scaunele sunt tari, uscate şi neobişnuit de mari. Apare rar la bebeluşii de vârstă fragedă, în special la cei hrăniţi la sân. Acest disconfort este mai des întâlnit la copiii de vârste mai mari, o dată ce în dieta acestora au fost introduse alimente solide.

Durerea de burtică, printre primele semne

Durerea abdominală este un simptom de care se plâng mulţi copii şi care poate fi pus pe seama constipaţiei. Scaunul acumulat în rect poate da crampe, balonări, care disparodată cu defecarea. Un semn de îngrijorare pentru părinţi este acumularea scaunului, care ajunge să blocheze intestinul. De aceea, constipaţia nu trebuie neglijată.

Alege alimente bogate în fibre

Cheia în tratamentul constipaţiei la copii este dieta bogată în fibre. Include în alimentaţia copilului fructe şi legume, cereale şi o mulţime de leguminoase. Fructele trebuie consumate cu coajă. Spanacul, morcovul crud, roşiile, fasolea, mazărea, porumbul şi lintea este bine să fie incluse cât mai des în dieta copilului. Fibrele nu pot fi digerate, prin urmare, curăţă intestinele mişcând mai uşor bolul alimentar. Un copil de 3 ani are nevoie de 8 g de fibre zilnic, în timp ce unul de 7 ani trebuie să consume 12 g.

Citeşte şi: Cele mai bune surse de fibre

Atenţie!

Nu administra un anumit tratament copilului care suferă de constipaţie fără acordul doctorului pediatru.

Oferă-i cât mai multe lichide

În cazul în care copilul se confruntă cu constipaţie, oferă-i cât mai multe lichide. Apa şi sucurile naturală de fructe ajută scaunul să se mişte mai uşor prin intestine. Copiilor mai mari de 6 luni le este recomandat sucul de mere, pere sau prune pentru a înlătura constipaţia, iar celor de peste 1an le pot fi adăugate în alimentaţie 2 gustări pe zi constituite din fructe şi 3 mese din legume.

În ce constă tratamentul

Dacă eliminarea scaunului este dificilă, se poate încerca supozitorul cu glicerină pentru copii. De asemenea, masează abdomenul în mişcări circulare (în sensul acelor de ceasornic).Dacă, în ciuda măsurilor igieno-dietetice, constipaţia persistă, medicul îi poate recomanda laxative.

Sfaturi

Încurajează-l pe copil să meargă la toaletă înainte de a pleca de acasă (la unii copii, constipaţia e favorizată de refuzul de a merge la toalete străine);

Copiii hrăniţi cu biberonul sunt mult mai expuşi constipaţiei decât cei alăptaţi. Se consideră că laptele de vacă poate duce la apariţia constipaţiei;

Ceaiul de muşeţel poate fi utilizat pentru tratarea constipaţiei la copii. Acesta poate fi administrat şi bebeluşilor, cu condiţia să nu-l îndulceşti. Pentru un bebeluş de câteva luni sunt suficiente câteva linguriţe de infuzie de muşeţel;

Dulciurile, la fel, pot favorizaconstipaţia la copii. De aceea, ai grijă ca micuţul tău să nu le consume în exces;

Unele probleme medicale pot duce laapariţia constipaţiei la copii: hipotiroidismul, boala Hirschprung, diabetul, retardul mental, fibroza chistică, leziuni ale coloanei vertebrale;

Copilul trebuie să stea cu spatele drept la toaletă, aşa încât canalul anal să fie şi el drept, astfel încât să-i fie mai uşor să împingă scaunul afară. Ajută-l, montându-i un taburet sau înălţător în faţa toaletei pentru a-şi sprijini picioarele.

Sfatul specialistului

Dr. Irina Costache, medic specialist pediaru, policlinica Regina Maria, Bucureşti, https://pediatricblog.info

Constipaţia este o problemă frecventă, afectând aproximativ 3% dintre copii, 17-40% dintre copii în primul an de viaţă. (…)Oîntârziere în iniţierea tratamentului mai mult de 3 luni se corelează cu prelungirea simptomatologiei, tratament de lungă durată, care ar putea fi evitat. Constipaţia este o problemă extrem de importantă şi neplăcută pentru pacient, o anamneză corectă şi onestă putând evita diagnostice eronate.