Te simţi lipsit de energie? Iată care sunt motivele!

1 2 jpg jpeg

De cele mai multe ori, oboseala are ca principal─â cauz─â comportamente specifice ale stilului de via┼ú─â, adesea ignorate. Iat─â, a┼čadar, 7 motive inedite pentru care e┼čti mai mereu lipsit de energie!

Te sim┼úi lipsit de energie? Iat─â care sunt motivele!: e┼čti perfec┼úionist

Perfec┼úionismul se ,,hr─âne┼čte'' cu energie, ├«ngrijorare ┼či o continu─â analizare a deciziilor, sus┼úin speciali┼čtii.

Totodat─â, persoanele ce tind spre perfec┼úionism se confrunt─â, de obicei, cu insomnii, st─âri de anxietate, o continu─â analizare a propriei persoane ┼či a deciziilor pe care le iau, precum ┼či cu st─âri de stres, factori ce provoac─â oboseal─â ┼či chiar extenuare.

Te simţi lipsit de energie? Iată care sunt motivele!: bei prea multă cafea

Cofeina este un stimulent, ├«ns─â consumul ei trimite un mesaj glandelor suprarenale pentru a produce hormoni de stres precum adrenalin─â ┼či cortizol.

Astfel, dup─â o cea┼čc─â de cafea sau ceai, nivelul de energie este unul crescut, doar c─â pe m─âsur─â ce zah─ârul este eliminat din corp, organismul se ,,pr─âbu┼če┼čte'', resim┼úind ┼či mai acut starea de oboseal─â.

Speciali┼čtii sus┼úin c─â, pe termen lung, consumul de cafea obose┼čte ┼či mai mult persoana ├«n cauz─â ┼či recomand─â eliminarea acesteia ┼či ├«nlocuirea ei cu alimente s─ân─âtoase ┼či nutritive.

Te simţi lipsit de energie? Iată care sunt motivele!: consumi prea mulţi carbohidraţi

Alimentele bogate ├«n carbohidra┼úi (paste, p├óine, ciocolat─â, biscui┼úi etc) sunt greu de digerat, fapt pentru care organismul ├«┼či epuizeaz─â o rezerv─â important─â de energie pentru a duce la bun sf├ór┼čit acest proces.

A┼čadar, oboseala ┼čti lipsa de energie apar ├«n momentul ├«n care corpul nu prime┼čte suficien┼úi nutrien┼úi precum vitamine ┼či minerale. Fructele colorate ┼či legumele trebuie neap─ârat s─â se reg─âseasc─â ├«n alimenta┼úia ta.

Te simţi lipsit de energie? Iată care sunt motivele!: ciclul menstrual

Multe femei sufer─â de insomnii ├«naintea ┼či ├«n timpul ciclului menstrual, arat─â studiile.

Astfel, apar schimb─âri hormonale care se produc, de obicei, cu 11 zile ├«nainte de apari┼úia menstrua┼úiei: insomnii sau, dimpotriv─â, st─âri de somnolen┼ú─â, co┼čmaruri ┼či flatulen┼ú─â, motiv pentru care femeile resimt mai acut oboseala ├«n timpul zilei.

Te simţi lipsit de energie? Iată care sunt motivele!: nu consumi suficiente proteine

Medicii recomand─â consumul pe proteine pe tot parcursul zilei pentru a men┼úine un nivel de energie stabil. O bun─â surs─â de proteine o reprezint─â pe┼čtele, carnea, br├ónza, tofu, fasolea, lintea, iaurtul , nucile ┼či semin┼úele.

Te simţi lipsit de energie? Iată care sunt motivele!: diabet de tip 2 nediagnosticat

St─ârile de oboseal─â ├«nso┼úite de probleme de vedere, sete constant─â ┼či urin─âri frecvente, toate acestea pot fi simptomele diabetului de tip 2.

Te simţi lipsit de energie? Iată care sunt motivele!: un nivel scăzut de testosteron

├Än cazul b─ârba┼úilor, oboseala, ├«nso┼úit─â de c─âderea p─ârului, pierderea masei musculare ┼či a libidoului, lipsa puterii de concentrare, pot fi provocate de un nivel redus al hormonilor sexuali.