Verifică ce mănânci online. Iată lista aditivilor autorizaţi, de la Bruxelles

Este vorba despre două liste în care sunt trecuţi toţi aditivii, îndulcitorii şi coloraţii permişi într-un produs alimentar sau altul. Prima listă se referă la aditivii din produsele alimentare şi va intra în vigoare în iunie 2013. Acest termen de graţie a fost considerat necesar pentru a permite industriei alimentare să îşi adapteze producţia la noile reguli ale UE, informează Adevarul Europa. Comisia propune o bază de date online prin care consumatorii, companiile şi autorităţile de control pot verifica dacă aditivii folosiţi într -un anumit produs alimentar sunt autorizaţi. VEZI ambalajul produsului pe care îl mănânci şi fă-i o verificare aici Cea de-a doua se referă la aditivii din ingredientele alimentare: enzimele, aromele şi substanţele nutritive şi se va aplica după 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE. Cele două liste reprezintă o simplificare a informaţiilor care existau până acum. Vechile liste care erau dispersate în mai multe anexe la trei directive diferite. În ce alimente nu sunt permişi aditivii La unele categorii de alimente sunt autorizaţi foarte puţini aditivi sau chiar sunt complet interzişi. Aşa se întâmplă, de exemplu, în cazul iaurtului nearomatizat, al untului, al compotului, al pastelor făinoase, al pâinii simple, al mierii, al apei şi al sucului de fructe. În alte categorii, de regulă cele privind produse alimentare cu grad înalt de prelucrare - precum, dulciurile, snackurile, sosurile şi băuturile aromatizate - se autorizează un număr mare de aditivi. În plus, lista de aditivi care pot fi adăugaţi la alţi aditivi, enzime, arome şi substanţe nutritive va face ca expunerea la aditivi prin aceste ingrediente să rămână limitată. Reevaluarea aditivilor. Urmează aspartanul În martie 2010, Comisia a adoptat un program pentru reevaluarea tuturor aditivilor alimentari autorizaţi. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) trebuie să reevalueze toţi aditivii până în 2020. Coloranţii alimentari sunt primii pe lista de priorităţi. Şaptesprezece coloranţii au fost deja reevaluaţi. Datorită unor noi informaţii ştiinţifice, se acordă prioritate mai mare îndulcitorului aspartam, care va fi reevaluat până în septembrie 2012. Îndulcitorul natural autorizat Un produs inovator este îndulcitorul natural, glicozide derivate din steviol, obţinute din planta Stevia ribaudiana. Comisia a adoptat astăzi şi un regulament prin care se autorizează utilizarea acestuia în mai multe categorii de produse alimentare. EFSA a fost solicitată să evalueze siguranţa substanţei. Agenţia a concluzionat că îndulcitorii nu sunt cancerigeni, genotoxici sau asociaţi cu orice toxicitate reproductivă/de dezvoltare şi a stabilit o doză zilnică acceptabilă de 4 mg/kg greutate corporală/zi.