Verifică ce mănânci online. Iată lista aditivilor autorizaţi, de la Bruxelles

1 2 jpg jpeg

Este vorba despre dou─â liste ├«n care sunt trecu┼úi to┼úi aditivii, ├«ndulcitorii ┼či colora┼úii permi┼či ├«ntr-un produs alimentar sau altul. Prima list─â se refer─â la aditivii din produsele alimentare ┼či va intra ├«n vigoare ├«n iunie 2013. Acest termen de gra┼úie a fost considerat necesar pentru a permite industriei alimentare s─â ├«┼či adapteze produc┼úia la noile reguli ale UE, informeaz─â Adevarul Europa. Comisia propune o baz─â de date online prin care consumatorii, companiile ┼či autorit─â┼úile de control pot verifica dac─â aditivii folosi┼úi ├«ntr -un anumit produs alimentar sunt autoriza┼úi. VEZI ambalajul produsului pe care ├«l m─ân├ónci ┼či f─â-i o verificare aici Cea de-a doua se refer─â la aditivii din ingredientele alimentare: enzimele, aromele ┼či substan┼úele nutritive ┼či se va aplica dup─â 20 de zile de la data public─ârii ├«n Jurnalul Oficial al UE. Cele dou─â liste reprezint─â o simplificare a informa┼úiilor care existau p├ón─â acum. Vechile liste care erau dispersate ├«n mai multe anexe la trei directive diferite. ├Än ce alimente nu sunt permi┼či aditivii La unele categorii de alimente sunt autoriza┼úi foarte pu┼úini aditivi sau chiar sunt complet interzi┼či. A┼ča se ├«nt├ómpl─â, de exemplu, ├«n cazul iaurtului nearomatizat, al untului, al compotului, al pastelor f─âinoase, al p├óinii simple, al mierii, al apei ┼či al sucului de fructe. ├Än alte categorii, de regul─â cele privind produse alimentare cu grad ├«nalt de prelucrare - precum, dulciurile, snackurile, sosurile ┼či b─âuturile aromatizate - se autorizeaz─â un num─âr mare de aditivi. ├Än plus, lista de aditivi care pot fi ad─âuga┼úi la al┼úi aditivi, enzime, arome ┼či substan┼úe nutritive va face ca expunerea la aditivi prin aceste ingrediente s─â r─âm├ón─â limitat─â. Reevaluarea aditivilor. Urmeaz─â aspartanul ├Än martie 2010, Comisia a adoptat un program pentru reevaluarea tuturor aditivilor alimentari autoriza┼úi. Autoritatea European─â pentru Siguran┼úa Alimentar─â (EFSA) trebuie s─â reevalueze to┼úi aditivii p├ón─â ├«n 2020. Coloran┼úii alimentari sunt primii pe lista de priorit─â┼úi. ┼×aptesprezece coloran┼úii au fost deja reevalua┼úi. Datorit─â unor noi informa┼úii ┼čtiin┼úifice, se acord─â prioritate mai mare ├«ndulcitorului aspartam, care va fi reevaluat p├ón─â ├«n septembrie 2012. ├Ändulcitorul natural autorizat Un produs inovator este ├«ndulcitorul natural, glicozide derivate din steviol, ob┼úinute din planta Stevia ribaudiana. Comisia a adoptat ast─âzi ┼či un regulament prin care se autorizeaz─â utilizarea acestuia ├«n mai multe categorii de produse alimentare. EFSA a fost solicitat─â s─â evalueze siguran┼úa substan┼úei. Agen┼úia a concluzionat c─â ├«ndulcitorii nu sunt cancerigeni, genotoxici sau asocia┼úi cu orice toxicitate reproductiv─â/de dezvoltare ┼či a stabilit o doz─â zilnic─â acceptabil─â de 4 mg/kg greutate corporal─â/zi.