Ce trebuie să faci ca să te bucuri de soare fără efecte adverse?

Suntem în plin sezon estival! Briza mării ne îmbie la cât mai multe escapade, pasionații de drumeții profită de vremea bună pentru excursii montane, iar piscinele exterioare sunt mereu la mare căutare când arșița lui Cuptor își face simțită prezența. Vara este anotimpul mult așteptat de toți. Când te pregătești însă de vacanță, nu uita să te pregătești cât mai bine pentru prevenția afecțiunilor provocate de supraexpunerea la soare și de temperaturile exterioare ridicate.

image

Pentru ca vara aceasta să rămâi doar cu amintiri plăcute, înainte de a merge în concediu, ar fi bine să faci o vizită la medic, pentru a te asigura că sănătatea ta nu va fi afectată de posibilele efecte nocive ale supraexpunerii la soare. Clinicile SANADOR îți stau la dispoziție cu o gamă întreagă de servicii medicale, astfel încât vara aceasta să fii ocolit de neplăceri.

Indiferent dacă ești adeptul bronzului de mare ori al celui de munte, pielea ta are nevoie de o îngrijire specială în această perioadă. Pentru a te bucura de un bronz perfect, fără arsuri solare, evită expunerea la soare în orele după-amiezii și aplică pe piele o cremă cu factor de protecție solară cât mai mare. De asemenea, evită deshidratarea și insolația și asigură-te că te hidratezi corespunzător și porți haine din materiale confortabile, care îi permit pielii să respire. Pielea este cel mai mare organ și este important să o îngrijești corespunzător. Medicii dermatologi din cadrul clinicilor SANADOR au o vastă experiență și sunt gata să îți ofere sfaturi suplimentare și să-ți prezinte care sunt riscurile la care este predispusă pielea ta. În plus, vei fi consiliat cum să eviți arsurile solare, cum să îți îngrijești alunițele și, nu în ultimul rând, vei afla dacă ai pielea predispusă la complicații și dacă e necesar să eviți expunerea la soare.

Pentru a te asigura că tu și familia ta veți avea parte de un concediu reușit, este recomandat să țineți cont de toate măsurile necesare pentru a preveni gastroenterita. Locurile foarte aglomerate, căldura mare și igiena necorespunzătoare pot fi factori care favorizează răspândirea infecției cu norovirus ori rotavirus, cele mai răspândite cauze ale gastroenteritei. De aceea, este recomandată spălarea mâinilor cât mai des posibil, dezinfectarea suprafețelor de contact și, de preferat, consumul de apă îmbuteliată și evitarea consumului de alimente ușor perisabile sau preparate termic necorespunzător. Bebelușii pot fi protejați de forme severe de gastroenterită cu ajutorul vaccinului Rotarix, iar medicul pediatru te poate ajuta cu toate informațiile necesare vaccinării. În cazul în care vă veți confrunta totuși cu simptome specifice gastroenteritei (greață, vărsături, diaree, crampe abdominale, febră, deshidratare), este indicată prezentarea de urgență la medicul gastroenterolog ori infecționist.

Vremea caniculară poate crea probleme mai ales în rândul copiilor, vârstnicilor și persoanelor cu afecțiuni cronice cardiace, pulmonare, renale, diabet zaharat, obezitate. Pentru a evita efectele neplăcute ale căldurii excesive, este recomandat să eviți expunerea la soare în intervalul orar 11–17. De asemenea, consumul unei cantități cât mai mari de apă este foarte important pentru prevenirea deshidratării. Totodată, respectarea tratamentului recomandat de medic este esențial în cazul persoanelor care se confruntă cu afecțiuni cronice.

Pentru a evita apariția unor evenimente neplăcute, este indicat să iei în considerare câteva măsuri simple pentru un confort sporit pe timpul verii: evitarea efortului fizic în spații exterioare, la temperaturi ridicate, consumul unor mese ușoare, în defavoarea celor abundente, alcoolul și excesul de cofeină fiind, de asemenea, de evitat. Pentru pacienții care se confruntă cu afecțiuni cardiace, este posibil să fie necesară și ajustarea tratamentului pe timp de vară, de aceea este esențială vizita la cardiologie, deoarece numai medicul curant este în măsură să ia o astfel de decizie.

Pentru ca tu să ajungi cât mai ușor la medic, clinicile SANADOR sunt situate în zone ușor accesibile din București. În plus, poți evita ieșirile în orele cele mai călduroase, întrucât clinicile SANADOR au program extins în cursul săptămânii și sunt deschise chiar și sâmbăta. Programează-te la SANADOR și vei avea acces nerestricționat la o echipă multidisciplinară de medici de elită care se va asigura că sănătatea ta și a familiei tale este în siguranță!