Simptomul de cancer care apare când mănânci. La ce să fii atent

În timp ce unele simptome neliniştesc încă din momentul în care apar, altele sunt ignorate, deşi nu ar trebui.

image

Cele mai frecvente semne și simptome ale cancerului includ oboseală, scăderea în greutate, umflăturile sub piele, tuse persistentă sau dificultăți de respirație și modificări ale obiceiurilor intestinului sau vezicii urinare, potrivit Cancer Research UK, informează The Mirror.

Simptomele cancerului nu trebuie ignorate și este important să consulţi un medic dacă observi aceste modificări anormale. Când cancerul este diagnosticat într-un stadiu incipient, este mai probabil să fie tratat cu succes, fie prin intervenții chirurgicale, fie prim medicamente sau chimioterapie și radioterapie.

Dificultatea la înghiţire, posibil semn al cancerului de cap şi gât

Dacă, în momentul în care mănânci, ai dificultăţi la înghiţire (disfagie, în termeni medicali), este bine să nu ignori acest simptom. Sigur că pot exista şi alte cauze precum probleme din sfera ORL sau digestive, însă acest simptom poate să apară în cancerul de cap şi gât. Acesta include mai multe regiuni în care se poate dezvolta un cancer. Mai exact, este vorba despre tumori care se dezvoltă la nivelul cavităţii bucale (limbă, cerul gurii, zona inferioară a gurii, baza limbii, amigdalele, buze), regiunea anterioară a gurii sau gâtului (orofaringe), partea inferioară a gâtului (hipofaringe), partea superioară a gâtului (nazofaringe), laringe, glande salivare, nas și sinusuri.

În afară de dificultatea la înghiţire, cancerul de cap şi gât mai are printre simptome: umflăturile şi durerile locale, vocea răguşită, respiraţia urât mirositoare, prezenţa unei mase dureroase sau nu, leziuni şi ulceraţii ale mucoaselor.

Există mai mulţi factori implicaţi în apariţia cancerului de cap şi gât, printre care: consumul excesiv de alcool, fumatul, expunerea la virusuri precum HPV şi Epstein-Barr, vârsta, sexul (bărbaţii au un risc de trei ori mai mare de a face boala), igiena orală precară, expunerea la chimicale precum azbestul şi imunitatea scăzută.