Simptomul care se agraveaz─â la menstrua╚Ťie

Dac─â ave╚Ťi o tulburare de anxietate, simptomele se pot agrava pe durata menstrua╚Ťiei, confirm─â speciali╚Öti cita╚Ťi de publica╚Ťia american─â Every  Day Health.

1 menstruatie jpg jpeg

Tulbur─ârile de dispozi╚Ťie pot fi normale pe durata menstrua╚Ťiei Foto: Shutterstock

Anxietatea poate fi legat─â de o cauz─â specific─â sau poate fi o emo╚Ťie care se ive╚Öte de niciunde.Dar, exist─â situa╚Ťi c├ónd, nu este permanent─â precum ├«n tulburarea de anxietate generalizat─â, ci pare s─â coincid─â cu debutul menstrua╚Ťiei.

├Än aceast─â situa╚Ťie, ne confrunt─âm cu o cre╚Ötere foarte comun─â a anxiet─â╚Ťii din cauza fluctua╚Ťiilor hormonale. Uneori, schimbarea de dozaj a hormonilor v─â poate face s─â ave╚Ťi sindrom premenstrual (PMS) sau chiar tulburare disforic─â premenstrual─â, iar din punct de vedere statistic, 85 la sut─â dintre femeile care au menstrua╚Ťie raporteaz─â c─â au unul sau mai multe simptome premenstruale, iar 2 p├ón─â la 10 la sut─â raporteaz─â simptome invalidante.

Care este leg─âtura?

Potrivit Asocia╚Ťiei pentru Anxietate ╚Öi Depresie din America, ├«ntre 14 ╚Öi 50 de ani, femeile prezint─â un risc dublu de anxietate ├«n compara╚Ťie cu b─ârba╚Ťii, iar fluxul hormonal al ciclului menstrual poate fi un factor favorizant, spune dr. Yael Nillni, profesor asistent la Universitatea de Medicin─â din Boston ╚Öi psiholog de cercetare clinic─â la Centrul Na╚Ťional pentru PTSD din cadrul VA Boston Health Care System.

ÔÇ×Chiar ├«nainte de ├«nceperea menstrua╚Ťiei, estradiolul ╚Öi progesteronul scad rapidÔÇŁ, explic─â dr. Nillni. ÔÇ×Cu toate acestea, reac╚Ťiile la aceste modific─âri hormonale normale sunt diferite de la o femeie la alta; unele se confrunt─â cu schimb─âri de dispozi╚Ťie de-a lungul ciclurilor menstruale, ├«n timp ce unele experimenteaz─â modific─âri minime ale dispozi╚Ťiei legate de ciclul lor menstrual.ÔÇŁ

Pentru unele femei, anxietatea este normal─â, spune Nillni. ÔÇ×O mare parte dintre femei vor sim╚Ťi un fel de indispozi╚Ťie ╚Öi nelini╚Öte ├«naintea menstrua╚Ťiei. Nu este neap─ârat anxietate, de asemenea, ai putea s─â te sim╚Ťi mai iritabil, mai trist sau s─â ai schimb─âri de dispozi╚Ťie.ÔÇŁ

Când ai nevoie de ajutor?

Conteaz─â c├ót de sup─âr─âtoare sunt ╚Öi c├ót de tare te afecteaz─â simptomele, dac─â ele interfereaz─â cu capacitatea ta de a lucra sau de a merge la ╚Öcoal─â, de a te recrea ╚Öi a te implica ├«n hobby-urile tale, de a interac╚Ťiona cu familia ╚Öi prietenii sau de a socializa. Dac─â toate aceste aspect ale vie╚Ťii tale sunt afectate, ├«nseamn─â c─â poate fi o situa╚Ťie neobi╚Önuit─â cu care te confrun╚Ťi ╚Öi ar trebui s─â cau╚Ťi ajutor.

Citește și Tu știi cum să folosești aloe vera?