Simptomul care se agravează la menstruație

Dacă aveți o tulburare de anxietate, simptomele se pot agrava pe durata menstruației, confirmă specialiști citați de publicația americană Every  Day Health.

1 menstruatie jpg jpeg

Tulburările de dispoziție pot fi normale pe durata menstruației Foto: Shutterstock

Anxietatea poate fi legată de o cauză specifică sau poate fi o emoție care se ivește de niciunde.Dar, există situați când, nu este permanentă precum în tulburarea de anxietate generalizată, ci pare să coincidă cu debutul menstruației.

În această situație, ne confruntăm cu o creștere foarte comună a anxietății din cauza fluctuațiilor hormonale. Uneori, schimbarea de dozaj a hormonilor vă poate face să aveți sindrom premenstrual (PMS) sau chiar tulburare disforică premenstruală, iar din punct de vedere statistic, 85 la sută dintre femeile care au menstruație raportează că au unul sau mai multe simptome premenstruale, iar 2 până la 10 la sută raportează simptome invalidante.

Care este legătura?

Potrivit Asociației pentru Anxietate și Depresie din America, între 14 și 50 de ani, femeile prezintă un risc dublu de anxietate în comparație cu bărbații, iar fluxul hormonal al ciclului menstrual poate fi un factor favorizant, spune dr. Yael Nillni, profesor asistent la Universitatea de Medicină din Boston și psiholog de cercetare clinică la Centrul Național pentru PTSD din cadrul VA Boston Health Care System.

„Chiar înainte de începerea menstruației, estradiolul și progesteronul scad rapid”, explică dr. Nillni. „Cu toate acestea, reacțiile la aceste modificări hormonale normale sunt diferite de la o femeie la alta; unele se confruntă cu schimbări de dispoziție de-a lungul ciclurilor menstruale, în timp ce unele experimentează modificări minime ale dispoziției legate de ciclul lor menstrual.”

Pentru unele femei, anxietatea este normală, spune Nillni. „O mare parte dintre femei vor simți un fel de indispoziție și neliniște înaintea menstruației. Nu este neapărat anxietate, de asemenea, ai putea să te simți mai iritabil, mai trist sau să ai schimbări de dispoziție.”

Când ai nevoie de ajutor?

Contează cât de supărătoare sunt și cât de tare te afectează simptomele, dacă ele interferează cu capacitatea ta de a lucra sau de a merge la școală, de a te recrea și a te implica în hobby-urile tale, de a interacționa cu familia și prietenii sau de a socializa. Dacă toate aceste aspect ale vieții tale sunt afectate, înseamnă că poate fi o situație neobișnuită cu care te confrunți și ar trebui să cauți ajutor.

Citește și Tu știi cum să folosești aloe vera?