La ce vârstă sunt femeile mai expuse riscului de a face infarct?

1 shutterstock 1061485946 jpg jpeg

Asocia┼úia American─â a Inimii avertizeaz─â c─â menopauza este o perioad─â cu risc cardiac crescut. De aceea, este nevoie de controale periodice ┼či de adoptarea unor m─âsuri preventive.

Implicat ├«n apari┼úia riscului cardiovascular este estrogenul, mai exact, sc─âderea nivelului acestui hormon la menopauz─â. Se ┼čtie c─â estrogenul are efecte protectoare asupra tensiunii arteriale ┼či a colelesterolului, fiind important pentru s─ân─âtatea inimii. De asemenea, estrogenul este ÔÇ×responsabilÔÇŁ pentru faptul c─â femeile ├«ncep s─â dezvolte boli de inim─â cu zece ani mai t├órziu dec├ót b─ârba┼úii.

Simptomele infarctului pot fi diferite la femei                               

├Än cazul femeilor, exist─â unele particularit─â┼úi ├«n cazul apari┼úiei infarctului, simptomele put├ónd fi diferite de cele care apar la b─ârba┼úi. Astfel, pot fi semne ale infarctului la femei: senza┼úia de epuizare, g├óf├óiala la efort, grea┼úa sau starea de vom─â. ┼×i anxietatea, insomnia ┼či oboseala persistent─â pot ar─âta c─â inima este ├«n suferin┼ú─â. Femeile cu cel pu┼úin un factor de risc cardiovascular (fumat, stres, sedentarism, hipertensiune, nivel crescut al colesterolului r─âu, diabet) trebuie s─â acorde o aten┼úie aparte prevenirii atacului de cord. 

M─âsuri cu efect protector

Femeile ÔÇô de altfel, ├«ntreaga popula┼úie adult─â -, este indicat s─â respecte unele m─âsuri pentru a-┼či reduce riscul de apari┼úie a bolilor cardiovasculare. Se recomand─â: p─âstrarea unei greut─â┼úi normale, mi┼čcarea (Probabilitatea de instalare a bolii coronariene este aproape redus─â la jum─âtate la persoanele cu o via┼ú─â activ─â), renun┼úarea la fumat, alimenta┼úia echilibrat─â, men┼úinerea nivelului normal al colesterolului ┼či renun┼úarea la fumat.