Părul îţi arată cum stai cu sănătatea. Iată la ce să fii atent!

Cât de bine îți cunoști podoaba capilară? Părul tău este rezultatul multor factori, în special al geneticii și stilului de viață. Totodată, acesta este un extraordinar indicator al stării tale fizice și psihice de sănătate și al oricărui comportament greșit pe care îl poți avea.

image

Astfel, părul tău trimite semnale clare de alarmă atunci când există unele probleme. Însă, de multe ori nu le realizezi din lipsă de timp sau pentru că nu știi să le recunoști.

Ce ai de făcut? Ei bine, este nevoie doar să-l asculți, să fii atentă la nevoile lui! Iată 4 mesaje, pe care ți le transmite părul tău și cărora e nevoie să le acorzi atenție:

Părul îți cade mai des decât de obicei?

Da, acesta este un semn de alarmă transmis de păr! Poate fi din cauza stresului, al unor traumatisme ale scalpului din cauza soarelui sau în urma unor tratamente chimice prost efectuate, o alergie la coloranți, psoriasis. De asemenea, fumatul accentuează căderea părului, uneori inducând efluviu telogen (căderea semnificativă a părului simultană).

Un alt motiv poate fi alimentația nepotrivită: o deficiență de vitamine și minerale sau un consum prea mic de proteine. Este important să știi că, dacă nu-i oferi corpului suficiente proteine, procesul de creștere a părului este încetinit, iar regenerarea este și ea blocată.

Ai grijă, să incluzi în alimentația ta cât mai multe alimente bogate în proteine, cum sunt ouăle, carnea sau peștele. De asemenea, fierul are un rol extrem de important atât pentru corp, cât și pentru păr. De aceea, lipsa fierului este cauza comună a căderii părului. Pentru a fi sigură că aceasta este cauza care stă la baza problemei pierderii podoabei capilare, este necesar să faci o serie de analize de sânge. Astfel, vei afla care este nivelul de fier din sânge.

Vezi şi: Masajul scalpului; de ce prebuie practicat cât mai des. Zona ce trebuie evitată

Stresul emoțional – nu neglja acest semnal de alarmă al părului!

Există o relație strânsă între sănătatea părului și stres, frici. Stresul psihofizic – mai ales dacă este cronic – și emoțiile puternice afectează glandele suprarenale, care secretă hormonii responsabili de supraviețuire, adică adrenalina și noradrenalina, care pot afecta sănătatea părului. Astfel, căderea părului poate fi și o consecință a stresului emoțional, cu care ne confruntăm destul de des.  Orice traumă de natură psihică survenită, care durează o perioadă mare de timp, poate duce la căderea temporară a podoabei capilare. Pentru a avea un păr sănătos, e nevoie ca ciclul de viață al firului de păr să funcționeze într-un ritm normal:  <creștere, odihnă, regenerare>. Când nu se întâmplă întocmai, părul dă semnale pentru a cere ajutor.”, explică Anca Huja, stilist.

 Soluția? Eliminarea, dacă este posibil, a stresului psihofizic este poate cel mai bun panaceu pentru orice tip de păr și scalp.

image

Aspect tern și tendință de rupere? Tunde-ți vârfurile la timp!

Părului tău îi lipsește strălucirea, șuvițele sunt aspre și lungimile se rup când te piepteni? În plus, părul tău se încurcă tot mai des și mai tare, astfel că ți-e tot mai greu să-l aranjezi? Nu mai există nicio îndoială: Este timpul să asculți semnalele de avertizare ale părului: Tunde vârfurile! Sau chiar mai mult, când situația o cere. Astfel, vei stimula creșterea într-un mod corect, sănătos și mai rapid!” – recomandă stilistul.