Obiceiuri periculoase pentru inimă, la care trebuie să renunţi

1 shutterstock 522089446 jpg jpeg

Potrivit Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii, bolile cardiovasculare reprezint─â principala cauz─â de deces la nivel global. Pentru c─â stilul de via┼ú─â este r─âspunz─âtor ├«n mare parte de declan┼čarea problemelor cardiace, se impune schimbarea unor obiceiuri nocive.

Alimentaţia dezechilibrată

┼óii la distan┼ú─â multe probleme de s─ân─âtate dac─â limitezi consumul produselor cu un con┼úinut mare de gr─âsimi animale ┼či colesterol, care au un impact negativ asupra inimii. Acesta favorizeaz─â formarea pl─âcilor de aterom pe artere, ├«nfund├óndu-le, cresc├ónd astfel riscul de infarct ┼či de accident vascular cerebral. Alternative sigure ┼či s─ân─âtoase sunt fructele, legumele, ou─âle, lactatele, dar ┼či fibrele (cerealele) ┼či alimentele bogate ├«n acizi gra┼či Omega-3 (ulei de semin┼úe de in, nuci, pe┼čte gras).

Mănânci prea sărat

Ar trebui s─â consum─âm ├«n medie ├«ntre 4 ┼či 6 g (1 linguri┼ú─â) de sodiu pe zi, spun medicii. ├Än prezent, ajungem s─â m├ónc─âm 14 g zilnic. Sarea este ascuns─â ├«n m├ónc─ârurile gata f─âcute din supermarket, ├«n cele congelate, conservate, precum ┼či ├«n br├ónzeturi. Solu┼úia nu este s─â elimin─âm complet toate aceste alimente din diet─â, ci s─â le consum─âm moderat ┼či c├ót mai rar. De ce este sarea periculoas─â pentru inim─â? Aceasta re┼úine apa ├«n organism, ceea ce duce la m─ârirea volumului de s├ónge ┼či, implicit, la cre┼čterea tensiunii arteriale, un factor important ├«n producerea unui atac cerebral vascular ┼či infarct. 

Abuzul de alcool

Se ┼čtie c─â un pahar de vin consumat zilnic are un efect pozitiv asupra s─ân─ât─â┼úii. ├Än exces, alcoolul are un efect toxic direct asupra mu┼čchiului inimii, determin├ónd sl─âbirea lui ┼či provoc├ónd insuficien┼ú─â cardiac─â. ├Än plus, abuzul de alcool contribuie la cre┼čterea tensiunii arteriale, agraveaz─â diabetul zaharat, cre┼čte nivelul trigliceridelor ┼či ai altor factori de risc ai bolilor cardiovasculare.

Fumatul

ÔÇ×Fumatul este asociat cu infarctul miocardic acut ┼či bolile cardiovasculare, riscul fiind crescut indiferent de forma de utilizare a tutunului: fumat, mestecat, fumat pasiv, pipat, narghileaÔÇť, explic─â medicul cardiolog Ana Maria Vl─âdoianu. Nicotina din fumul de ┼úigar─â favorizeaz─â apari┼úia hipertensiunii ┼či degradarea celulelor din artere. ├Än plus, declan┼čeaz─â spasmele coronariene, care ├«ngusteaz─â arterele ┼či ├«mpiedic─â s├óngele s─â ajung─â la inim─â, provoc├ónd infarct.

Sedentarismul

Activitatea fizic─â regulat─â este important─â pentru o inim─â s─ân─âtoas─â. Speciali┼čtii recomand─â 30 de minute de mi┼čcare pe zi sau de 5 ori pe s─âpt─âm├ón─â, pentru o s─ân─âtatea de fier. Totu┼či, dac─â te reapuci de sport dup─â o lung─â pauz─â, rezisten┼úa ta la efort este mult mai sc─âzut─â fa┼ú─â de perioada ├«n care te antrenai constant. Indicat este s─â ├«ncepi un program de exerci┼úii fizice a c─âror intensitate ┼či frecven┼ú─â s─â creasc─â treptat. Po┼úi s─â ├«ncepi cu activit─â┼úi de anduran┼ú─â, cum ar fi mersul pe jos.

INFO

Statul pe scaun sau în faţa televizorului vreme îndelungată este un obicei nociv pentru sănătatea inimii.

Ignori sfor─âitul

├Än multe situa┼úii, sfor─âitul este ├«nso┼úit ┼či de apnee ├«n somn, tulburare care se manifest─â prin ├«ntreruperi repetate ale respira┼úiei. Netratat─â, aceast─â problem─â poate duce la accident cerebral vascular ┼či atac de cord. Aproximativ jum─âtate din cei care sfor─âie sufer─â de apnee ├«n somn, arat─â statisticile.

Sfatul specialistului

Dr. Ana Maria Vl─âdoianu, medic specialist cardiolog, Hyperclinica MedLife Arad

Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de ├«mboln─âvire ┼či deces ├«n prezent, fiind responsabile de p├ón─â la jum─âtate din totalul deceselor. Importan┼úa alimenta┼úiei ├«n prevenirea acestei patologii este bine cunoscut─â ┼či exist─â numeroase studii care atest─â aceast─â leg─âtur─â.

Dieta mediteranean─â este considerat─â un model s─ân─âtos de alimenta┼úie, bazat pe stilul alimentar specific zonei mediteraneene, cu prec─âdere Creta. Inciden┼úa bolilor cardiovasculare ┼či a cancerelor este foarte sc─âzut─â ├«n aceast─â zon─â, iar faptul pare c─â se datoreaz─â ├«n principal cantit─â┼úilor de gr─âsimi nesaturate incluse ├«n meniul zilnic. Uleiul de m─âsline ┼či m─âslinele, dar ┼či pe┼čtele sunt folosite ca principale surse de gr─âsimi, iar acizii gra┼či esen┼úiali ┼či polifenolii (cu efect antioxidant) din aceste componente alimentare interfereaz─â ├«n multiple puncte cu procesul aterosclerotic, asigur├ónd protec┼úie cardiovascular─â.