De ce este bine s─â consumi leurd─â. Avantajele importante ale plantei pentru s─ân─âtate

1 2 jpg jpeg

Cu beneficii pentru inim─â ┼či digestie, leurda a atras aten┼úia fitoterapeu┼úilor ┼či pentru multe alte efecte pozitive pentru s─ân─âtate.

Plant─â din familia usturoiului, leurda este mai bogat─â ├«n principii active dec├ót acesta. ├Än trecut, planta era consumat─â pentru ├«nt─ârirea organismului ┼či pentru cur─â┼úarea corpului de toxine.

Leurda are ac┼úiune depurativ─â, hipotensoare, antiseptic─â ┼či hipoglicemiant─â, fiind indicat─â ├«n tratamentul naturist al bolilor cardiovasculare, ├«n diaree ┼či contra viermilor intestinali. Remediile cu leurd─â sunt de ajutor ┼či celor cu hipertensiune, artrit─â, reumatism ┼či balonare. Cercet─ârile au ar─âtat c─â substan┼úele din leurd─â sunt de folos ┼či pentru prevenirea cancerului ┼či a aterosclerozei. Cum o consumi Bulbii de leurd─â intr─â ├«n componen┼úa tincturilor, siropurilor, decocturilor ┼či cataplasmelor. Contra viermilor intestinali, pot fi consuma┼úi ├«n lapte, zdrobi┼úi, acest remediu fiind indicat ┼či pentru echilibrarea florei intestinale. ├Än insomnie, bulbii se pot consuma ca atare. Ceaiul ob┼úinut din 10 g de frunze tocate, l─âsat la infuzat o jum─âtate de or─â ├«n 250 ml de ap─â fiart─â, este recomandat pentru sc─âderea tensiunii, a colesterolului ÔÇ×r─âuÔÇŁ ┼či pentru cur─â┼úarea s├óngelui de toxine. Frunzele proaspete sunt indicate ├«n diaree.

Esen┼úa de leurd─â este de ajutor ├«n reumatism (se maseaz─â zona dureroas─â). Aceasta se prepar─â din 30 g de bulb zdrobit, care se las─â la macerat ├«n 250 ml de o┼úet, 10 zile. Capsulele din plant─â sunt indicate pentru u┼čurarea digestiei, pentru sc─âderea tensiunii ┼či pentru stimularea circula┼úiei s├óngelui.

Dr. Daniela Bu┼čneag, medic de medicin─â general─â,

competen┼úe apifitoterapie, homeopatie, Centrul de S─ân─âtate ┼či Via┼ú─â Armonia, Bucure┼čti

Leurda este o plant─â care cre┼čte ├«n special ├«n p─âdurile de foioase, fiind cunoscut─â mai ales ca usturoi s─âlbatic. De la leurd─â se consum─â frunzele, imediat dup─â ce acestea r─âsar, ┼či p├ón─â la perioada ├«nfloririi, moment dup─â care devin toxice, dar ┼či bulbul (r─âd─âcina), care se recolteaz─â abia c─âtre toamn─â.

Ea se deosebe┼čte u┼čor de alte plante prin forma de lance a frunzelor ┼či prin mirosul specific foarte asem─ân─âtor cu al usturoiului, dar cu gustul u┼čor iute. Acestea vor deveni mai puternice dup─â ce vom freca ├«ntre degete frunzele verzi. Leurda se folose┼čte ├«n buc─ât─ârie, la prepararea salatelor, este un bun condiment pentru diverse paste, ciorbe, cartofi, pe┼čte, fructe de mare, sosuri.