Noi tratamente pentru sforăit

1 2 jpg jpeg

40% dintre bărbaţi şi 30% dintre femei sforăie frecvent. Deşi este atât de întâlnit, pe seama sforăitului se fac adeseori glume, nefiind luat în serios. Medicii însă îl consideră o boală gravă, care poate duce la complicaţii serioase. O persoană care sforăie frecvent are un somn agitat, nu se odihneşte îndeajuns, plus că-i deranjează şi pe ceilalţi cu zgomotele neplăcute.

„Una dintre cel mai des întâlnite cauze ale sforăitului este congestia nazală, care apare în cazul răcelii, alergiei sau a unei alte afecţiuni respiratorii. Vasele sanguine de la nivelul nasului se inflamează, iar respiraţia pe nas devine dificilă. Sforăitul cronic, însă, are şi alte cauze: deviaţia de sept, scăderea tonusului muscular odată cu avansarea în vârstă, creşterea greutăţii corporale, congestia nazală din perioada de sarcină, consumul de alcool, fumatul”, afirmă prof. dr. Ioan Paul Stoicescu, medic primar pneumolog la Institutul „Marius Nasta”. Prin urmare, e important să descoperi cauza sforăitului, fiindcă tratamentul diferă, în funcţie de ceea ce-l provoacă.

Dacă sforăitul apare ca urmare a îngustării, inflamării sau blocării căilor nazale, e indicată curăţirea nărilor sau folosirea unor medicamente cum sunt spray-urile pentru desfundarea nasului (decongestionante şi corticosteroizi). Aceste medicamente cresc deschiderea căilor aeriene, permiţând pătrunderea mai uşoară a aerului. Spray-urile însă nu trebuie folosite pe o perioadă mai lungă de timp, fiindcă pot da dependenţă şi afecta mucoasa nazală.

Se găsesc de obicei în farmacii (diverse mărci) şi se cumpără fără reţetă. Se aplică foarte uşor pe nas, având un efect instantaneu. Benzile ridică nările şi măresc deschiderea căilor nazale, ameliorând sau chiar îndepărtând sforăitul. Sunt foarte utile atunci când această afecţiune apare din cauza nasului înfundat (congestie nazală).

Dacă sforăitul este sever şi nu dispare prin alte mijloace, se poate apela şi la intervenţii chirurgicale: e vorba despre o tehnică specifică prin laser, care îndepărtează excesul de ţesut din gât, scoaterea amigdalelor, dacă acestea sunt crescute în volum şi blochează căile aeriene, îndepărtarea polipilor nazali, operaţie de sept nazal.

Aceste proteze speciale, pe care le poate recomanda medicul stomatolog, împing în faţă maxilarul şi limba, eliberând căile respiratorii şi permiţând astfel o respiraţie normală. Ele se montează uşor pe dantură, prin înmuiere în apă caldă. Singurele dezavantaje sunt că trebuie purtate toată viaţa, în fiecare noapte sau la nevoie, şi că nu pot fi utilizate de pacienţii care au prea puţini dinţi, neavând suportul necesar pentru a fi montată.

Aceasta este o tehnică mai puţin dureroasă decât intervenţia chirurgicală clasică sau laserul şi e utilă atunci când sforăitul e provocat de îngroşarea sau alungirea vălului palatin, care împiedică libera circulaţie a aerului inspirat. Intervenţia constă în înţeparea nedureroasă cu o pensă a câtorva puncte ale vălului palatin (de care atârnă omuleţul). Prin intermediul pensei vor trece undele de radiofrecvenţă. Acestea acţionează în profunzime, având ca efect retracţia şi scurtarea omuleţului aflat pe vălul palatin.

- Evită să dormi pe spate.

- Nu consuma alcool, lactate şi nici somnifere înainte de culcare.

- Dormi cu capul un pic mai sus decât corpul.

- Curăţă bine nasul, ca să inspiri uşor.

- Renunţă la fumat.