Nivelul colesterolului - Cum sa il controlam si analizele necesare

1 2 jpg jpeg

Fiecare om are ficatul programat genetic sa produca o anumita cantitate de colesterol. Nu numai grasimile sunt periculoase pentru ficat, ci si zaharurile din dulciuri. in afara de infarct se poate produce si accidentul vascular cerebral, daca grasimile in exces s-au depus in interiorul vaselor cerebrale.

”Hai sa dam o linie 0, hai sa vedem ce se intampla daca am descoperit un colesterol crescut in sange in masura in care eu voi fi foarte sever si nu mananc frisca, smantana, unt deloc, carne grasa, branzeturi grase cat se poate mai reduse si sa vedem ce se intampla. si atunci voi avea nivelul de baza al sintezei genetice de colesterol. Trebuie sa ne gandim preventiv si chiar oameni tineri sa se gandeasca ca s-ar putea sa-l mosteneasca pe bunicul care a murit de infarct si pe bunica care a facut un accident vascular cerebral la 50 de ani, ia sa vad eu cat am colesterolul in sange” a explicat Mircea Diculescu, medic primar gastroenterolog, la Digi 24.

Analizele necesare pentru depistarea nivelului colesterolului

”Daca nu reusim in 30 - 60 de zile sa reducem valorile grasimilor din sange se trece in mod obligatoriu, dar specific de la un caz la altul, la tratament medicamentos, care este costisitor, cu reacţii adverse si care de obicei se pastreaza toata viaţa! Colesterolul total nu trebuie sa depaseasca valoarea de 200 de mg. Colesterolul cu densitatea scazuta, colesterolul rau, la care se face cel mai adesea referire, trebuie sa nu depaseasca 100 de mg. Trigliceridele, o alta forma de grasimi rele, nu trebuie sa depaseasca 150 de mg, iar colesterolul cu densitate crescuta, HDL, colesterolul bun, trebuie sa fie cat mai mare.” spune Sorin Maximeasa, medic primar cardiolog.