Modul în care îți faci duș îți poate provoca pierderea vederii

Nu ți-ai pus niciodată problema că este periculos să îți faci duș? Ei bine, specialiștii spun că modul în care facem acest lucru ne poate provoca chiar și „pierderea permanentă a vederii”, scrie Express.

image

Scoate lentilele de contact înainte de duș. Foto: Shutterstock

Afecțiunea pe care o poți dezvolta ca urmare a folosirii dușului într-un mod greșit se numește keratită Acanthamoeba și se localizează la nivelul ochilor.

Potrivit opticianului Tina Patel de la Feel Good Contacts, citată de Express, ar trebui să te gândești de două ori înainte de a intra sub duș cu lentilele de contact. Medicul a explicat că poți dezvolta keratită Acanthamoeba dacă apa contaminată intră în contact cu ochiul, iar riscul de a face keratită Acanthamoeba este crescut atunci când porți lentile de contact la duș, , a avertizat opticianul.

Ce este cheratita Acanthamoeba?

Keratita Acanthamoeba este o afecțiune oculară foarte dureroasă și gravă care afectează corneea, apărută în urma infecției cu Acanthamoeba, o amebă (organism unicelulare) care paote există în mod natural în apă.

Mai exact, Acanthamoeba trăiește în surse precum apa de la robinet, sistemele de canalizare, sol, piscine, căzi cu hidromasaj și saune.

"Când întâlnim Acanthamoeba, în general, nu suntem expuși pericolului, dar, dacă amiba infectează corneea, aceasta duce la keratita Acanthamoeba", a explicat opticianul, care a adăugat că, „deși este o infecție rară, este mai frecventă în rândul utilizatorilor de lentile de contact.

„Poate genera complicații grave pentru cei care suferă, ducând la deficiențe de vedere sau la pierderea permanentă a vederii. În cazurile severe poate fi necesar un transplant de cornee”, a explicat opticianul Tina Patel pentru Express.

Avertismentul opticianului vine după ce un studiu de caz înfricoșător a dezvăluit că o femeie a suportat îndepărtarea chirurgicală a ochiului stâng după ce a făcut duș în timp ce purta lentile de contact și s-a infectat.

Marie Mason din Marea Britanie a făcut keratita Acanthamoeba ca urmare a modului în care și-a făcut duș, fără să scoată lentilele.

Citește și Ce se întâmplă în corpul tău dacă te abții să tragi vânturi?