Tuia, arborele care trateaz─â zeci de boli

1 2 jpg jpeg

Numit de indieni ÔÇ×arborele vie┼úiiÔÇť, tuia este un veritabil leac pentru numeroase probleme de s─ân─âtate. Frunzele ┼či mugurii con┼úin uleiuri volatile cu propriet─â┼úi terapeutice. Planta este considerat─â toxic─â, din cauza tuionei, o substan┼ú─â care ├«i d─â mirosul. Tuia poate fi folosit─â ├«n scop terapeutic at├ót intern c├ót ┼či extern. Tratamentul intern cu tuia se face doar la recomandarea medicului.

Mugurii de tuia, contra pietrelor la rinichi

Mugurii de tuia conţin uleiuri volatile cu proprietăţi terapeutice extraordinare. Infuzia din muguri ajută la eliminarea pietrelor la rinichi. Se pun 20 g de muguri într-un litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute. Pentru a obţine efectul dorit, se beau 3 căni pe zi.

Calmeaz─â durerile de artrit─â

Tinctura de tuia este recomandată pentru calmarea durerilor produse de artrită. Se prepară din 100 g frunze, care se macerează 10 zile în 500 ml de alcool de 60°. Se agită periodic. Se filtrează, iar tinctura rezultată se toarnă în sticluţe. Extractul alcoolic de tuia are o toxicitate mare, de aceea se administrează extern. Se aplică prin comprese pe zonele dureroase.

Leac contra negilor

Negii ar putea fi elimina┼úi dac─â aplici peste zona afectat─â, at├ót diminea┼úa, c├ót ┼či seara, macerat de tuia. Se prepar─â din 100 g frunze la 500 ml alcool. Se las─â 10 zile la macerat. De asemenea, po┼úi pune un tampon ├«mbibat cu macerat de tuia pe suprafa┼úa negilor, acoperind cu un plasture. Men┼úii pansamentul pe parcursul zilei. Reaplici zilnic, s─âpt─âm├óni la r├ónd.

Adjuvant în amigdalită

Amigdalitele pot fi tratate cu gargară din 2 linguriţe cu alcoolatură de tuia (extract în alcool alimentar din frunzele tinere ale arborelui), dizolvată în puţină apă. Are un efect antimicrobian, protejând organismul de bolile ce apar la nivelul gâtului.

Tratează rinita prin inhalaţii

Rinita poate fi tratat─â prin inhalarea aburilor pe care ├«i eman─â tinctura de tuia. Fierbe ├«n 500 ml de ap─â 3 linguri cu alcoolatur─â de tuia. Acoper─â capul cu un prosop ┼či inhaleaz─â vaporii degaja┼úi, 10 minute.

Util în cosmetică

Pentru propriet─â┼úile antiseptic, tuia este utilizat─â pe scar─â larg─â ├«n cosmetic. Tinctura de tuia se folose┼čte pentru afec┼úiuni dermatologice precum eczeme, r─âni, acnee ┼či psoriazis. Tenul poate fi cur─â┼úat cu o solu┼úie ob┼úinut─â din 100 ml de ap─â distilat─â cu 2 linguri┼úe de tinctur─â de tuia. Pielea ├«┼či reduce din imperfec┼úiuni. Pentru b─ât─âturi ┼či mirosul nepl─âcut al picioarelor se fac b─âi fierbin┼úi cu tuia.

Atenţie!

Consumul de frunze de tuia poate fi toxic ┼či periculos pentru s─ân─âtate. Simptomele de otr─âvire cu aceast─â plant─â sunt: diaree, v─ârs─âturi, dureri de cap ┼či crampe.