Mituri frecvente despre vaccinarea antigripal─â

1 2 jpg jpeg

Vaccinarea antigripal─â este recomandat─â, ├«n primul r├ónd, persoanelor din categoria de risc: v├órstnicilor, bolnavilor cronic, celor institu┼úionaliza┼úi, gravidelor ┼či personalului medical. ├Än urma administr─ârii vaccinului antigripal, organismul ├«┼či dezvolt─â anticorpi contra virusurilor gripale, ├«n aproape 2 s─âpt─âm├óni. Vaccinurile gripale clasice (trivalente) con┼úin 2 tulpini ale virusului de tip A (A/H1N1 ┼či A/H3N2) ┼či antigene ale unei tulpini B. ├Än schimb, vaccinurile tetravalente includ o a doua tulpin─â de virus gripal B ├«n plus fa┼ú─â de cele din vaccinurile trivalente.

Vaccinul antigripal poate avea ca efecte secundare ro┼čea┼úa sau umfl─âtura ├«n locul inject─ârii, febra u┼čoar─â ┼či durerile musculare.

Vaccinarea antigripal─â este contraindicat─â celoralergie la ou, pentru c─âvaccinul este dezvoltat pe protein─â de ou. De asemenea, n-ar trebui vaccina┼úi nici cei cu o boal─â febril─â acut─â, cei care au avut o reac┼úie sever─â la un vaccin ├«n trecut, adic─â o alergie de tip anafilactic ┼či nici copiii sub 6 luni.

┬źDac─â m─â vaccinez contra gripei, voi face boala┬╗

Acesta este unul dintre cele mai frecvente mituri despre imunizarea antigripal─â. Vaccinul injectabil nu este periculos, deoarece con┼úine virusuri inactive (sunt omor├óte ├«n cadrul procesului de manufacturare). Prin urmare, nu poate cauza grip─â. Pentru ca organismul s─â ├«┼či fabrice anticorpii ├«mpotriva gripei, este nevoie de 14-15 zile, interval ├«n care este posibil ca persoana vaccinat─â s─â r─âceasc─â, de pild─â.

┬źSunt ├«ns─ârcinat─â, deci nu m─â pot vaccina┬╗

Exist─â concep┼úia gre┼čit─â potrivit c─âreia vaccinul antigripal ar fi periculos pentru copil. Speciali┼čtii sus┼úin ├«ns─â contrariul: vaccinul nu numai c─â nu este d─âun─âtor f─âtului, dar imunizarea contra gripei este ├«n mod special recomandat─â femeilor ├«ns─ârcinate. Mai mult, anticorpii forma┼úi ├«n urma vaccin─ârii la mam─â ├«l protejeaz─â ┼či pe copil c├óteva luni dup─â na┼čtere. Este bine de ┼čtiut c─â gravidele nevaccinate antigripal au un risc mai mare de complica┼úii, mai ales dac─â se afl─â ├«n trimestrul 2 sau 3 de sarcin─â.

┬źM-am vaccinat anul trecut, anul acesta nu mai e nevoie┬╗

Imunitatea organismului obţinută în urma vaccinării antigripale de anul trecut scade pe măsura trecerii timpului. În plus, virusul gripal se modifică de la an la an. De aceea, este foarte posibil să nu fii protejat în această iarnă. Vaccinarea antigripală este recomandată la începutul oricărui sezon rece.

┬źAm febr─â, deci ├«mi trebuie antibiotice┬╗

Tratamentul cu antibiotice este necesar doar ├«n cazul infec┼úiilor produse de bacterii. Iar gripa este cauzat─â de virusuri. Medicul ├«┼úi poate prescrie ├«ns─â antibiotice dac─â gripa este ├«nso┼úit─â ┼či de o infec┼úie bacterian─â.

STATISTIC─é

├Än ┼úara noastr─â, 129 de persoane au decedat ├«n sezonul rece 2017 ÔÇô 2018 din cauza gripei ┼či peste 1.700 s-au ├«mboln─âvit.