Îţi simţi gura uscată? Află de ce!

1 2 jpg jpeg

De cele mai multe ori, glandele salivare nu mai produc suficientă salivă atunci când eşti stresat, nervos sau treci prin momente dificile. Dar această problemă poate apărea şi din alte cauze cum ar fi:

- Deshidratarea: fie nu bei suficiente lichide, fie aerul din încăperea în care stai este prea uscat. - Efectele secundare ale unor medicamente (antidepresivele, somniferele, antihistaminicele, analgezicele, diureticele, antihipertensivele etc.) - Unele boli pot avea şi ele acest efect: diabetul, anemia, fibroza chistică, artrita reumatică, hipertensiunea, limfomul Hodgkin, boala Parkinson, HIV/SIDA, oreionul - Radio şi chimioterapia - Menopauza, din cauza modificării nivelului de concentrare al hormonilor, care afectează şi funcţionarea glandelor salivare - Fumatul şi consumul de alcool în exces

Ce e de făcut

- În primul rând ar trebui să elimini cauzele. Dacă, de exemplu, este un efect secundar al medicaţiei, vorbeşte cu medicul tău. Acesta îţi poate recomanda un alt medicament sau va reduce concentraţia. Dacă senzaţia de gură uscată apare din cauza fumatului, ar fi bine să renunţi sau să reduci numărul de ţigări.

- Ţine mereu aproape de tine, fie la birou, fie acasă o sticlă cu apă din care să bei des.

- Mai poţi mesteca gumă sau consuma bomboane fără zahăr. Acestea cresc cantitatea de salivă din gură.

- Dacă este posibil, spală-te pe dinţi după fiecare masă cu o pastă care să aibă aromă de mentă sau de scorţişoară şi să conţină fluoruri. De asemenea, mai poţi folosi după masă apă de gură fără alcool.

- Evită alcoolul şi băuturile care conţin cofeină. Aceastea sunt diuretice şi duc la deshidratare.

- Dacă mediul în care stai este unul cu o umiditate scăzută, foloseşte un umidificator pentru încăpere sau pune un vas cu apă în preajma sistemului de încălzire.

- Foloseşte un balsam de buze pentru a evita senzaţia de buze uscate, asociată acestei probleme.