Iată cum ne pot îmbolnăvi pernele!

1 2 jpg jpeg

Perna este un mediu propice pentru cultivarea bacteriilor, fiind un adevărat burete, care absoarbe fluide corporale, precum şi acarieni.

Ce riscuri reprezintă? Unele teste au arătat niveluri ridicate de contaminare la exteriorul pernelor, iar în unele cazuri şi în interiorul acestora. Unele dintre perne erau contaminate cu bacteria E.coli sau germeni care provoacă infecţii respiratorii şi urinare. Multe dintre pernele din spitale aveau mai mult de un milion de stafilococi care produc infecţii severe la persoanele cu sistemul imunitar slăbit pe un milimetru de material. Dar nu numai pernele din spitale ne pot îmbolnăvi. Perna pe care dormi în fiecare noapte adăposteşte o colonie întreagă de bacterii şi acarieni la care se adaugă praful şi celulele de piele moartă pe care le elimini. Toate aceaste pot provoca afecţiuni grave, cele mai dese dintre ele fiind infecţiile cu stafilococul auriu şi infecţiile intestinale.

Citeşte şi:

Aşezaţi perne moi sub cap!

Milioane de bacterii se ascund în periuţa de dinţi

Dacă consideri că, prin schimbarea şi spălarea feţei de pernă vei scăpa de pericolele existente, te înşeli. Tot ceea ce faci este să înveleşti un mediu dăunător, care te poate îmbolnăvi.

Ca să scapi complet de bacteriile din perne trebuie să speli pernele la masina de spălat la o temperatură de minim 60oC, o data la trei luni. Foloseste o cantitate mică de detergent şi limpezeşte-le de două ori. Pentru a echilibra maşina de spălat este bine să speli cate două perne în acelaşi timp.

De asemenea, este recomandat ca feţele de pernă să fie călcate după ce sunt spălate, pentru a fi sterilizate.

Acestea trebuie spălate de cel puţin 3 ori pe săptămână, mai ales în perioada verii când temperaturile ridicate duc la transpiratie şi, implicit, la înmulţirea bacteriilor.