Extracţia măselei de minte

1 2 jpg jpeg

Molarii de minte au rolul de a mesteca, a tăia şi fărămiţa alimentele şi sunt la fel de utili ca şi ceilalţi dacă vor creşte în mod corect, susţinuti de gingii şi oase sănătoase. Îngrijirea molarilor de minte se face separat, deoarece erupţia nefiind completă, ei rămân mai mici decât ceilalţi dinţi şi astfel periajul trebuie făcut individual. Tocmai datorită faptului că nu li se acordă atenţie separată, aceştia nu ajung să fie periaţi şi se cariează mult mai repede.

Odată cariate, măselele de minte pot cauza dureri intense la nivelul mandibulei sau maxilarului. De asemenea, persoana poate avea probleme în timp ce mestecă alimentele, dar are şi un risc mai ridicat de a dezvolta afecţiuni gingivale, infecţii şi chisturi la acest nivel. Important de ştiut este că în unele situaţii apariţia molarilor de minte poate favoriza înghesuirea celorlalţi dinţi, ceea ce afectează dantura.

Iată când trebuie să apelezi la extracţia măselei de minte şi ce paşi trebuie să urmezi!

Extracţia măselei de minte - când este necesară

În general, extracţia molarului de minte se recomandă atunci când:

- în cazul infecţiei gingiei care înconjoară măseaua de minte; resturile se acumulează între gingia care acoperă dintele şi dinte, iar după o perioada de inflamaţie, apare o infecţie dureroasă; în acest caz medicul stomatolog va prescrie iniţial antibiotice contra infecţiei, va curată gingia, înlăturând resturile alimentare, iar dacă acesta va consideră că fenomenul se agravează va extrage dintele. - în caz de carie: medicul stomatolog poate recomandă extracţia dintelui, pentru că masele de minte sunt foarte greu de tratat din cauza poziţiei lor - când măseaua de minte afectează dintîi învecinaţi transmiţându-le carii şi boli paradontale - din motive ortodontice: atunci când molarul al treilea împiedică bună desfăşurare a tratamentului ortodontic se recomandă extracţia măselei - din motive preventive: există dezbateri cu privire la extracţia măselei de minte. Unele păreri spun că nu s-a demonstrat că această operaţie previne recidivă ortodontică şi că o extracţie a molarului al treilea poate provoca o dezordine dentară mai târziu.

Un molar de minte este valoros într-o viitoare lucrare fixă, atunci când lipsesc molarii vecini, de aceea extracţia acestuia, care de altfel este destul de dureroasă, ar trebui să se facă numai dacă este absolute necesar.

Extracţia măselei de minte - în ce constă

Medicul stomatolog poate decide care este poziţionarea molarului de minte şi dacă el trebuie extras pe baza unei radiografii stomatologice panoramice.

Există situaţii în care apar complicaţii locale, deoarece măselele au rădăcini separate de sinusurile maximalare printr-un strat subţire de os. În acest caz se recomandă tratamentul cu antibiotice, iar pacienţii trebuie să evite activităţile ce ar putea exercita presiune asupra sinusurilor (de exemplu: suflatul nasului, strănutul, exerciţiile fizice).

Extracţia măselei de minte - vindecarea

Ulterior extracţiei se va simţi un disconfort şi/sau durere care pot fi tratate cu analgezice şi antiinflamatoare. Există de asemenea posibilitatea apariţiei de infecţii din cauza numărului mare de bacterii prezente în gură. În acest caz se administrează profilactic antibiotice.

Alte efecte ce pot apărea sunt umflăturile, care variază de la pacient la pacient şi sângerările, care sunt considerate a fi normale.

Neplăcerile care apar în urma extragerii măselei de minte, cum sunt durerile sau inflamaţiile locale, se reduc cu ajutorul analgezicelor şi compreselor reci.

Pentru o igienă corespunzătoare, se pot administra antiseptice locale (apă de gură, ceaiuri dezinfectante de salvie sau muşeţel). De asemenea, nu e bine să consumaţi alimente dure (nuci, alune, seminţe, floricele), fierbinţi sau foate reci şi nici să fumaţi cel puţin 24 de ore de la intervenţie.

Ştiai că...

Măselele de minte apar la persoanele cu creierul mare. În urmă unui studiu britanic, persoanele care au creierele foarte mari au şi masele de minte. Studiul a demonstrat că o persoană căreia îi creşte o măsea de minte este capabilă să rezolve o problema complicată de matematică în câteva secunde.