Evită să mănânci ouă dacă ai această problemă de sănătate

Este greu să găsești vreun aliment cu atât de mulți nutrienți precum ouăle, care să poată fi folosit ca fel principal la toate cele trei mese sau în alte alimente, la gătit și coacere.

Ouăle oferă proteine, ceea ce înseamnă că vei obține toți cei nouă aminoacizi esențiali pentru a repara țesuturile și a absorbi nutrienții. Un singur ou este o sursă excelentă de vitamine B, fier, zinc și seleniu, iar ouăle sunt una dintre sursele de colină care susține funcția creierului.

Deoarece ouăle au mult colesterol, au fost evitate, de frica colesterolului ridicat. Asociația Americană a Inimii spune că majoritatea oamenilor pot mânca un ou în fiecare zi, deoarece colesterolul din alimente nu se traduce automat în colesterol din sânge (grăsimile saturate sunt cel mai mare vinovat). Cu toate acestea, ar putea fi necesar să eviți să mănânci ouă dintr-un alt motiv: constipația.

Oua gaina FOTO Shutterstock jpg

Medicii  spun că ai putea dezvolta constipație dacă mănânci multe ouă și alte alimente de origine animală fără suficiente fibre în dietă. Foto: Shutterstock

Nu este vorba despre faptul că ouăle în sine sunt vinovate de constipație, dar consumul de prea multe ouă fără alte alimente ar putea contribui la apariţia constipației. Proteinele din ouă te pot ajuta să te simți plin, așa că s-ar putea să nu vrei să mănânci alte alimente, mai ales dacă încerci să slăbești.

Ia în considerare o dietă bogată în proteine ​​și săracă în carbohidrați, pentru pierderea rapidă în greutate. Dar, corpului nu îi place lipsa de fibre. Fibrele solubile și fibrele insolubile lucrează împreună pentru a stimula intestinul, pentru a adăuga volum scaunului și pentru a face evacuarea mai ușoară.

Chiar dacă mănânci ouă cu alte alimente, ai putea experimenta constipație. De exemplu, un ou sau două, cu două felii de pâine albă sau o brioșă dulce vor fi foarte rele pentru intestine.

Cerealele rafinate, mai degrabă decât cerealele integrale „fură” fibrele de care ai nevoie în fiecare zi. Consumul de ouă cu carne procesată sărată, cum ar fi cârnații, poate trage umezeala din colon pentru a gestiona excesul de sodiu.

Nu trebuie să eviți complet ouăle dacă ai constipație. Dar și atent la ceea ce mănânci pe parcursul zilei, acordând o atenție deosebită fibrelor consumate. Ouăle nu vor furniza fibre, dar alte alimente pot ajuta la ameliorarea constipației. Dacă îți place o omletă cu brânză moale, adăugați o cană de broccoli tocat pentru 2,4 grame de fibre. Adaugă o felie de pâine cu multicereale pentru încă 2 grame de fibre sau o cană de fructe de pădure pentru 3 grame de fibre.

Un singur aliment nu provoacă constipație; în schimb, dieta ta în ansamblu, da.  Chiar dacă ai suficiente fibre în dietă, anumite medicamente, lipsa exercițiilor fizice și ignorarea nevoilor de hidratare pot provoca constipație.

 S-ar putea chiar să observi o criză de constipație dacă călătorești. Constipația este adesea frecventă la adulții în vârstă, mai ales dacă au afecțiuni medicale precum diabetul sau boala Parkinson.

Dacă ai o dietă sănătoasă, un aport adecvat de lichide și activitatea fizică nu ameliorează constipația, medicul dumneavoastră poate recomanda un plan alimentar și terapeutic pentru a-ți trata starea.

Sursa: Health Digest