Efectele consumului excesiv de zah─âr

1 efectele consumului excesiv de zahar jpg jpeg

Zahărul poate da dependenţă, în timp ce consumul excesiv provoacă mai multe probleme de sănătate.

Zah─ârul, cunoscut ┼či sub denumirea de zaharoz─â sau sucroz─â, nu aduce niciun beneficiu organismului, fiind un carbohidrat s─ârac ├«n nutrien┼úi, care furnizeaz─â doar calorii ÔÇ×goaleÔÇť, spun speciali┼čtii. ├Än schimb, are capacitatea de a energiza instantaneu, deoarece ajunge ├«n s├ónge ├«n foarte scurt timp sub form─â de glucoz─â ┼či, astfel, nivelul glicemiei cre┼čte brusc.

Iată câteva dintre efectele nocive ale consumului de zahăr!

- Por┼úia zilnic─â recomandat─â este de maximum 6 linguri┼úe ├«n cazul femeilor ┼či 9 linguri┼úe de zah─âr pentru b─ârba┼úi;

- Majoritatea dintre noi consum─âm mai mult zah─âr dec├ót con┼čtientiz─âm, acesta fiind ,,ascuns'' mai ales ├«n alimentele procesate. Un singur pahar de b─âutur─â r─âcoritoare poate con┼úine p├ón─â la 7 linguri┼úe de zah─âr, ├«n timp ce o sticl─â ├«ntreag─â poate avea p├ón─â la 44 linguri┼úe de zah─âr;

- Ciocolata, produsele de patiserie, bomboanele, m├óncarea de tip fast-food, cerealele, ├«nghe┼úata, fructele la conserv─â, b─âuturile alcoolice ┼či deserturile con┼úin cantit─â┼úi ├«nsemnate de zah─âr;

- Excesul de zah─âr acumulat de organism provoac─â de cele mai multe ori boli precum obezitate, carii dentare, diabet sau sl─âbirea sistemului imunitar;

- Surplusul de zah─âr ├«n organism este asociat cu colesterolul m─ârit, rezisten┼úa la insulin─â ┼či cre┼čterea tensiunii arteriale;

- Persoanele dependente de zah─âr sau cele care sufer─â de diabet, obezitate, boli ale inimii etc. pot opta pentru ├«nlocuitorii acestuia drept o alternativ─â mai sigur─â: sucraloza, aspartamul, ┼čtevia sau mierea;

- De┼či suntem obi┼čnui┼úi s─â consum─âm doar zah─âr alb, speciali┼čtii ne atrag aten┼úia c─â nu este cea mai bun─â alegere. Ob┼úinerea acestuia se face printr-un proces de rafinare, ├«n urma c─âruia sunt elimina┼úi aminoacizii, pectinele, s─ârurile, mineralele ┼či enzimele. Prin urmare, acesta con┼úine doar zaharoz─â;

- ├Än schimb, putem opta pentru zah─ârul brun, ├«ns─â ┼či acesta este de dou─â tipuri. Zah─ârul brun nerafinat se ob┼úine prin p─âstrarea melasei, bogat─â ├«n nutrien┼úi: vitamine ┼či minerale (Ca, K, Mg, P ┼či Na). ├Än schimb, zah─ârul brun rafinat con┼úine 96 la sut─â zaharoz─â.

5 efecte nefaste dovedite ale excesului de zah─âr

1. Favorizeaz─â rezisten┼úa la insulin─â. Zaharoza sau zah─ârul rafinat consumat ├«n cantit─â┼úi mari determin─â pancreasul s─â secrete mai mult─â insulin─â cu scopul de a transporta glucoza ├«n celule. ÔÇ×Hiperglicemia are un efect negativ asupra secre┼úiei de insulin─â ┼či a ac┼úiunii sale, juc├ónd un rol central ├«n patogenia deficien┼úei betacelulare ┼či a insulinorezisten┼úeiÔÇŁ, se arat─â ├«n cartea ÔÇ×Cum s─â tr─âim mai mult ┼či mai bineÔÇŁ. Iar rezisten┼úa la insulin─â este asociat─â cu diabetul zaharat de tip 2 ┼či cu obezitatea.

2. Induce dezechilibre ale vitaminelor ┼či mineralelor. Un exces de zah─âr poate sc─âdea aborb┼úia cuprului ┼či a cromului, cresc├ónd necesarul de vitamina B1.

3. Cre┼čte nivelul trigliceridelor. Dulciurile ┼či, ├«n general, alimentele cu indice glicemic ridicat, au un impact nefast asupra trigliceridelor.

4. Duce la apari┼úia obezit─â┼úii, care, la r├óndul ei, este factor de risc pentru apari┼úia cancerului ┼či a altor probleme de s─ân─âtate.

5. Atac─â din┼úii. Bacteriile din gur─â ÔÇ×ador─âÔÇŁ zah─ârul. Flora bacterian─â din cavitatea bucal─â consum─â zah─ârul pentru a produce acizi ce deterioreaz─â din┼úii, ceea ce are ca efect producerea cariilor.