Durerea de cap, cel mai important simptom al unei tumori cerebrale

1 2 jpg jpeg

De┼či acestea nu sunt at├ót de frecvente precum alte tipuri de tumori, localizarea lor la nivelul celui mai important organ din corp le transform─â ├«ntr-o problem─â de s─ân─âtatea care-┼či g─âse┼čte rezolvarea doar datorit─â chirurgilor cu experien┼ú─â ┼či tehnologiei care asist─â profesioni┼čtii pe tot parcursul procesului de diagnosticare ┼či extirpare.

ÔÇťTumorile de la baza craniului sunt cele mai dificile ┼či de succes cazuri. Dup─â cum ┼čti┼úi, ├«n urm─â cu 20 de ani, aceste tipuri de tumori nu puteau fi rezecate total. Dup─â progresele f─âcute ├«n domeniul neurochirurgiei destinate bazei craniului, ast─âzi, rata de succes a rezec┼úiilor a crescut la peste 90 la sut─â, iar mortalitatea este mai mic─â de un procent. Iar rata de morbiditate a interven┼úiei este de 6,7 procente ceea ce reprezint─â un progres remarcabilÔÇŁ, afirm─â Prof. Dr. Necmettin Pamir, pre┼čedintele Academiei Mondiale de Chirurgie Neurologic─â.

La ora actual─â, cele mai frecvente tumori benigne cerebrale sunt meningioamele, cu o propor┼úie de peste 30 la sut─â din totalul de tumori beningne. ├Äns─â acestea sunt dep─â┼čite ca frecven┼ú─â de glioame, tumori cerebrale maligne.

ÔÇťDurerea este cel mai important simptom. Dac─â un pacient are o durere de cap persistent─â, pe care nu a mai avut-o ├«nainte, o durere zilnic─â, o durere cu presiune, care apare mai ales diminea┼úa, atunci situa┼úia aceasta ar trebui s─â-l alerteze. Apoi, episoadele de vom─â, mai ales diminea┼ú─â ar trebui s─â pun─â pe oricine pe g├ónduri. Schimb─ârile de personalitate sunt de asemenea semnale importante, la fel ┼či tulbur─ârile de vedere. Deseori, tumorile apar ├«n jurul nervului optic ┼či duc la tulbur─âri de vedereÔÇŁ, descrie tabloul simptomelor care ar trebui s─â aduc─â pacien┼úii la un consult medical specializat, Prof. Dr. Necmettin Pamir.

Principalul scop al chirurgiei tumorilor cerebrale este rezecarea acestora ├«ntr-o propor┼úie c├ót mai mare. Prof. Dr. Necmettin Pamir spune c─â tumorile benigne trebuie rezecate ├«n ├«ntregime ┼či c─â la ora actual─â, rata de rezec┼úie total─â pentru meningioame este de peste 90 la sut─â. Dincolo de experien┼úa medicilor, un mare avantaj ├«n tratarea tumorilor cerebrale ├«n reprezint─â evaluarea intraoperatorie cu ajutorul rezonan┼úei magnetice.