Două simptome care prezic atacul de cord în cazul femeilor

95% dintre supraviețuitorii unui atac de cord raportează că au avut aceste două simptome cu o lună înainte de eveniment.

Un raport realizat pe baza unui sondaj de opinie efectuat pe un eșantion de peste 500 de femei, care a investigat natura bruscă a atacurilor de cord a arătat că acestea au fost, de fapt, anunțate de o serie de manifestări, scrie Express.

image

Oboseala și somnul perturbat sunt simptomele care au anunțat un atac de cord în cazul femeilor. Foto: Shutterstock

Potrivit publicației, Harvard Health citează un sondaj efectuat pe un eșantion de 500 de femei care au supraviețuit unui atac de cord și care declară că au simțit că  ceva nu era în regulă cu aproximativ o lună înainte de atacurile de cord.

Cele mai frecvente semne de avertizare timpurie au fost oboseala și somnul perturbat.

Unele femei, de exemplu, au spus că erau atât de obosite încât nu puteau să-și mai facă nici patul înainte să doarmă.

Durerea în piept - un semn de avertizare precoce obișnuit al problemelor cardiace pentru bărbați - a fost mai rar raportat de femei. Iar cele care au resimțit acest simptom l-au descries ca pe o presiune, durere sau senzație de apăsare în piept, nu durere.

Chiar și atunci atacul de cord erau în desfășurare, doar o treime dintre femeile din acest studiu au experimentat simptomul „clasic” al durerii în piept. În schimb, dificultăți de respirație, slăbiciune și oboseală, o transpirație umedă, amețelile și greața au fost în fruntea listei.

Dacă o persoană prezintă semne ale atacului de cord este indicat să sune imediat la numărul de urgenţă 112 sau să meargă la medic.

De asemenea, este de preferat să solicite asistenţă medicală chiar dacă nu este convinsă în privinţa diagnosticului. În cazul în care se intervine imediat, şansele de supravieţuire cresc.

Tratamentul medical nu este identic la toţi pacienţii care se prezintă cu infarct de miocard. În funcţie de severitatea stǎrii ȋn care a fost adus la spital, persoana poate fi tratată cu medicamente sau supusă unei intervenţii chirurgicale.

Administrarea corectă a medicamentelor poate avea un rol important în prevenirea unui nou atac de cord. După un infarct miocardic, vizitele la medic trebuiesc respectate.

Citește și Ce supliment alimentar crește agresivitatea?