Donezi sânge, salvezi vieţi!

1 2 jpg jpeg

Organismul tău are în permanenţă o rezervă de 300-400 ml de sânge şi capacitatea de a reface rapid această rezervă, 24 de ore fiindu-i suficiente. De aceea, în mod obişnuit, se recoltează aproximativ 400 ml de sânge.

Recoltarea durează 7-10 minute şi presupune o mică înţepătură. O persoană sănătoasă poate dona la fiecare 72 de zile şi nu există riscul de a contracta o boală transmisibilă, deoarece se foloseşte un ac de unică folosinţă.

Tot ce trebuie să faci este să te prezinţi la unul dintre centrele de transfuzie. Donatorii beneficiază de un set de analize gratuite, de reducere la transportul în comun şi de bonuri de masă. De asemenea, se primeşte o zi liberă. Pentru a afla mai multe informaţii, accesează site-ul: http://www.doneazasange.ro/centre_transfuzie.html

Trebuie să ai peste 18 ani

Poţi dona dacă ai între 18 şi 60 de ani, o greutate de peste 50 kg şi dacă ai tensiunea arterială în limite normale. Este bine să ştii că, dacă ai hipertensiune este chiar recomandat să donezi sânge.

Totuşi, nu poţi face acest lucru dacă ai diabet, o afecţiune cardiovasculară, o boală de piele, dacă ai suferit în trecut de hepatită, de sifilis, de TBC sau dacă ai făcut operaţie de ulcer. De asemenea, donarea nu este indicată femeilor însărcinate şi celor care alăptează.

Ai contraindicaţie de donare de sânge şi dacă ai făcut un tratament stomatologic în ultima jumătate de an sau dacă ai avut multe contacte sexuale neprotejate cu diverşi parteneri în ultimele şase luni. Tulburările emoţionale, teama persistentă sau oboseala excesivă pot constitui alte cauze pentru care nu eşti acceptat pentru recoltare.

Primul centru mobil de recoltare

Persoanele din nord-estul Moldovei vor putea dona sânge aproape de casa lor. Primul centru mobil de recoltare a sângelui din România se va deschide la Iaşi în cursul acestei luni. Toţi cei care vor dona sânge o vor face în aceleaşi condiţii ca în centrele obişnuite de recoltare. Sângele donat va fi prelucrat şi stocat în Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Iaşi.

Înainte…

Cu o zi-două înainte de recoltare mergi să faci analizele gratuite, care includ hemograma, VSH-ul, toate analizele de biochimie, antigenul anti-HVB, anti-HVC, testul HIV şi electrocardiograma.

În seara dinaintea donării, este indicat să iei o masă uşoară, care să includă alimente bogate în fier, precum carne roşie, peşte, ficat, fasole sau cereale îmbogăţite cu fier.

Evită mâncărurile grase sau îngheţata, deoarece pot influenţa rezultatul testelor pentru infecţii. Bea cât mai multe lichide, însă nu opta pentru cafea, ceai sau alte băuturi ce conţin cofeină. Dormi suficient şi încearcă să ai un somn odihnitor. …şi după donare

Imediat după recoltare mănâncă ceva consistent şi bea cât mai mult lichide pentru a te rehidrata.

Dacă te simţi ameţit, stai întins în pat timp de câteva minute.

În cazul în care apar sângerări sau vânătăi sub piele, poţi să aplici comprese reci în primele 24 de ore după donare .Evită exerciţiile sau ridicarea de greutăţi timp de cinci ore de la recoltarea de sânge.