De ce sunt periculoşi ţânţarii. 5 motive să îi ţinem la distanţă şi cum facem asta

1 2 jpg jpeg

Cele mai mici şi mai enervante insecte pentru om, sunt, cu siguranţă ţânţarii. Pe lângă faptul că ne bâzâie pe tot sezonul verii, ne cauzează inflamaţii ale pielii, care de multe ori sunt inestetice, aceste mici creaturi sunt purtătoare de boli diverse, unele chiar grave.

Pentru cine nu ştia, numai femelele ţânţari din anumite specii se hrănesc cu sânge de mamifere, restul fiind vegetarieni. Aceste femele au trompa adaptată pentru a străpunge pielea şi a se hrăni cu sânge. Faptul că unele femele de ţânţari se hrănesc cu sânge este datorită faptului că ouăle lor nu se pot dezvolta decât dacă au anumite substanţe nutritive ce se găsesc în sângele mamiferele, deci şi al omului.

De ce este bine să evităm contactul cu ţânţarii şi cum pot deveni ei periculoşi? În primul rând, muşcătura de ţânţar provoacă alergii la nivelul pielii, în funcţie de cât de alergici suntem, inflamaţia este mai mare, mai roşie şi mai supărătoare. Pentru cei care se ştiu alergici la muşcăturile de ţânţari ar trebui să se ferească să nu fie muşcaţi în anumite locuri, precum sub bărbie sau pe limbă, deoarece umflăturile pot cauza sufocare sau pe pleoapă, deoarece riscaţi să nu mai vedeţi cu un ochi până se dezumflă.

De ce sunt periculoşi ţânţarii – 5 motive pentru care este bine să vă feriţi de micile insecte

În al doilea rând, este bine să evitaţi contactul cu ţânţarii, deoarece aceştia s-au adaptat foarte bine condiţiilor din exterior şi călătoresc fără probleme, în special pe vapoare, deci pot aduce de departe boli grave, precum malaria. Femela ţânţar din specia anofel este purtătoare de această boală şi face mii de victime în întreaga lume.

În al treilea rând, ţânţarii sunt purtători de febra Denga, care a îmbolnăvit mai multe persoane în Portugalia în 2013, dar pot îmbolnăvi populaţia şi de chikungunya, care este considerată o altă ameninţare biologică în SUA.

În al patrulea rând, ţânţarii transmit virusul West Nile, un virus care a făcut câteva victime în întreaga Europa, inclusiv în România. Simptomele acestei boli sunt asociate cu febră foarte mare, dezorientare, vedere slabă, amorţeala degetelor, dureri de cap, gât înţepenit.

În al cincilea rând, este cazul să vă protejaţi de ţânţari şi pentru că îşi schimbăfoarte uşor obiceiurile, ţânţarii de noapte vânează acum şi ziua. Mai mult, au devenit imuni la anumite insecticide speciale, precum permetrina. Dacă aceste mici creaturi sunt imune la virusul HIV, pe care nu îl pot transmite, deoarece ei nu se îmbolnăvesc, devin uşor imuni la diverse substanţe despre care se crede că sunt eficiente.

De ce sunt periculoşi ţânţarii – metode eficiente de a ţine ţânţarii la distanţă

Plasa anti-ţânţari este cea mai recomandată, apoi, în plus, se aplică şi alte metode de a scăpa de ţânţari. plasa trebuie să fie cât mai deasă, pentru a fi siguri că nu se strecoară, însă trebuie întreţinută cu atenţie, mai ales că încăperea se aeriseşte mai greu.

Aparatul electric cu pastile anti-ţânţari poate fi o variantă la fel de bună. Nu se foloseşte când este cineva în încăpere, de preferat şi este mai eficient când nu se lasă uşa sau geamul deschise. Poate fi supărător pentru persoanele cu astm.

Spray-urile pentru interior şi cele de exterior ţin la distanţă aceste insecte. În interior este cel mai bine să se aplice şi să se părăsească camera pentru câteva minute. Cele de exterior se dau pe bănci, scaune sau mese. Mare grijă la acestea, pot afecta şi insectele, precum albinele.

Aparatul cu ultrasunete se amplasează la 30cm - 1,5 m faţă de sol, este foarte bun de pus şi în camerele copiilor şi afectează sistemul auditiv al insectelor. Nu se pun sub perdea sau alte materiale, iar efectul lor se cunoaşte după câteva ore.

Lampa cu lumină albastru-violet şi arc electric este foarte eficientă, deoarece lumina atrage toate insectele şi electrocutează la contactul cu ele. Se pun în camerele întunecate, nu degajă substanţe chimice şi necesită curăţare.

Spray-urile şi cremele anti-ţânţari pot fi utile pentru cei care nu au alergii la anumite substanţe naturale din acestea, precum eucalipt, lavandă, lămâie, liliac indian şi altele. Se aplică periodic şi se pot găsi produse speciale pentru copii.

Pastilele torţe pentru ţânţari pot fi eficiente, dar mare grijă la copii şi astmatici, deoarece acestea degajă fum şi pot fi toxice pentru albine, peşti sau pisici.