De ce sfor─âim? Medicii explic─â cine sunt cei predispu┼či

1 2 jpg jpeg

De ce sfor─âim? Pre┼čedintele Sec┼úiunii de Somnologie ┼či Ventila┼úie Non-Invaziv─â a Societ─â┼úii Rom├óne de Pneumologie, Florin Mih─âl┼úan, a sus┼úinut c─â un ritm de via┼ú─â natural perturbat predispune la diabet sau cancer. ├Än opinia sa, cu c├ót somnul este mai scurt cu at├ót via┼úa este mai scurt─â.

"Nu to┼úi cei care sfor─âie au obligatoriu tulburare respiratorie ├«n timpul somnului. Sfor─âitul este un simptom care apare preponderent la b─ârba┼úi ┼či la sexul feminin dup─â instaurarea menopauzei. Nu presupune obligatoriu o investiga┼úie de somn pentru o poten┼úial─â tulburare a somnului ├«n momentul respectiv. Nu totdeauna cei care sunt peste greutate au tulbur─âri respiratorii ├«n timpul somnului. Exist─â ┼či o categorie de oameni subponderali sau normoponderali care pot s─â aib─â aceste tulbur─âri.

├Än majoritatea cazurilor predomin─â popula┼úia supraponderal─â, care este predispus─â la aceste tulbur─âri respiratorii ├«n timpul somnului. Somnul trebuie s─â aib─â o durat─â suficient─â ┼či aceasta este ajustat─â ├«n func┼úie de v├órst─â, trebuie s─â fie un somn de calitate, trebuie s─â existe o predominan┼ú─â a somnului profund - durat─â, calitate, f─âr─â interferen┼úe exterioare. Calitate ├«nseamn─â c─â ├«n general 65% din perioada de somn s─â fie alocat─â somnului profund, nu somnului superficial. Orice devia┼úie de la cele trei caracteristici ale somnului intr─â ├«n zona patologic─â", a explicat medicul pneumolog.

Mihaela Oros, pre┼čedintele Asocia┼úiei pentru Tulbur─âri de Somn la Copii ┼či Adolescen┼úi, a afirmat c─â bolile care pot s─â apar─â la adul┼úi ├«n cazul unui somn neodihnitor pot afecta ┼či copiii.

"Copiii mici au nevoie de un num─âr mai mare de ore de somn. Nou-n─âscutul - chiar 14 - 16 ore. Ei au un necesar de cre┼čtere foarte mare. Ulterior, dup─â primul an, 11 - 14 ore de somn ┼či pe m─âsur─â ce cresc 9 - 12 ore la copiii ┼čcolari. Adolescen┼úii au un necesar mare de somn chiar 9 - 10 ore ├«ntr-o zi. (...) Dac─â nu dorm, se pot reg─âsi probleme de ├«nv─â┼úare, de memorie ┼či ├«ncepe s─â fie afectat─â partea academic─â ┼či rezultatele ┼čcolare. Exist─â ┼či probleme de afectare metabolic─â. Tot ce se ├«nt├ómpl─â la adul┼úi pot s─â apar─â ┼či la copii. Se discut─â de obezitate, diabet, afectare chiar cardiac─â ┼či hipertensiune. Exist─â ┼či copii care au un necesar de somn mai redus fa┼ú─â de num─ârul de ore pe care l-am amintit", a spus Oros