De ce a fost Laura nevoită să trăiască sănătos

2 laura n nou jpg jpeg

Laura N., în vârstă de 51 de ani, a făcut o descoperire în urmă cu doar 5 ani care i-a prelungit viaţa. Îşi schimbase domiciliul, stilul de viaţă, acumulase câteva kilograme peste greutatea normală şi mărturiseşte că se lupta şi cu ceva semne de depresie. Toate acestea au dus la declanşarea unor complicaţii care îi puteau fi fatale.

Până să ajungă pe mâna medicilor specialişti, Laura nu a ştiut că, din naştere, are artera carotidă stângă încovoiată. Teoretic, cu această afecţiune se poate trăi fără probleme. Însă, dacă arterele se îngroaşă cu colesterol, depozite de calciu şi se îngustează spaţiul de la acest nivel, limitând transportarea sângelui spre creier. Când creierul nu mai primeşte suficient sânge, riscul de accident vascular cerebral creşte îngrijorător. Ştiai că până la un sfert din accidentele vasculare cerebrale sunt cauzate de îngustarea arterelor carotide? În cazul de faţă, riscul este şi mai crescut, din cauza încovoierii arterei.

Un tic o ajuta să-şi revină din ameţeală

Când a descoperit Laura că artera sa carotidă stângă este mai specială? În 2014, când s-a mutat în Anglia pentru o perioadă. Trecuseră câteva luni şi femeia încă nu se obişnuise cu stilul de viaţă englez. Simţea că nimic nu îi merge bine; în urmă cu puţin timp i se furase şi portofelul cu multe acte. În acea perioadă, cuprinsă de o stare de delăsare, femeia s-a îngrăşat. Laura ne-a mai povestit că atunci când mergea pe stradă avea deseori ameţeli. În acele momente, scutura din cap să îşi revină, şi căpătase acest tic, de a scutura frecvent din cap, nu doar când ameţea.

A mers la medic. Tensiunea sa era de 140/90 (mm/Hg), dar i s-a spus că nu e nimic îngrijorător. Ulterior, a primit un tratament uşor pentru hipertensiunea arterială.

Între timp, femeia a început să sufere des din cauza durerilor de cap, a ameţelilor, dar şi a disconfortului de la nivelul coloanei. Fizioterapeutul a presupus că este o problemă de oxigenare, însă pentru un diagnostic cât mai clar, i-a solicitat şi teste de sânge. Laura avea nivelul colesterolului mărit.

La scurt timp după vizita la medic, femeia a căzut în casă. Soţul ei a chemat salvarea şi aşa au ajuns la spital. Acolo, i-au făcut EKG şi au stabilizat-o. Starea ei de sănătatea se prezenta ca după un colaps, aceasta a fost opinia medicală. Nici de astă dată, femeia nu a obţinut un diagnostic clar, deci nici tratament adecvat.

Medicii români au salvat-o

Fără să mai stea pe gânduri, a luat avionul spre România şi a ajuns la Târgu-Mureş, unde a făcut teste şi investigaţii suplimentare. Prima dată a intrat pe mâna medicilor cardiologi, apoi a mers la neurolog. După ce a făcut şi analize de sânge, ecografie Doppler, CT, EKG, Laura a aflat că activitatea carotidei din stânga este mai intensă şi prezintă o încovoiere. Medicii i-au spus că poate trăi fără operaţie cu această condiţie medicală şi i-au recomandat să scadă colesterolul printr-o dietă săracă în grăsimi. De asemenea, a fost sfătuită să ducă un stil de viaţă sănătos şi să reducă surplusul de greutate. Kilogramele în plus pot dăuna coloanei, iar colesterolul mare se poate depune pe artere, le îngroaşă şi împiedică oxigenarea creierului. Din această cauză se poate produce un accident vascular cerebral.

Chiar dacă vestea că are o astfel de carotidă nu i-a prins bine, Laura ne-a povestit că acest diagnostic a ajutat-o să fie mai atentă la sănătatea ei şi să îşi menţină greutatea în limite normale. Mai mult, a recunoscut că este mândră de medicii din România, pentru că au acţionat prompt şi au identificat rapid problema ei de sănătate.