Dacă slăbești, îți crește colesterolul?

Corpul are nevoie de colesterol pentru a hormoni și a construi celule, iar ficatul tău produce tot colesterolul de care corpul tău are nevoie pentru a susține aceste funcții.

Colesterolul devine o problemă atunci când este prea mult în organism. Ajunge în corp în special din alimentele de origine animală. Mai rău este că grăsimile saturate din alimentele de origine animală și din produsele de panificație determină ficatul să producă mai mult colesterol.

colesterol jpg

Slăbirea poate determina creșerea temporară a colesterolului. Foto: Shutterstock

Însă, poți adopta obiceiuri sănătoase pentru a ajuta la scăderea colesterolului, cum ar fi limitarea acestor grăsimi saturate în dieta și optarea pentru surse de proteine mai slabe.

Menținerea activității fizice, gestionarea stresului și renunțarea la fumat sunt, de asemenea, modalități de a menține colesterolul sub control. Un alt mod de a gestiona colesterolul este să ai grijă de greutate.

Dacă colesterolul este peste limita sănătoasă, scăderea greutății corporale cu 10% poate scădea colesterolul. Dar nu încerca să slăbești prea repede printr-o dietă săracă în calorii, deoarece poți experimenta creșterea nivelului de colesterol.

Un articol din 2019 din Current Developments in Nutrition a evidențiat efectele dietelor foarte scăzute în calorii asupra nivelului de colesterol a trei persoane. Un bărbat de 48 de ani a slăbit 55 de kilograme în cinci luni după ce a urmat o dietă care l-a limitat la 500 până la 800 de calorii pe zi. Deși nivelul său de colesterol bun a crescut și nivelul de trigliceride a scăzut, ceva ciudat s-a întâmplat cu colesterolul LDL („rău”). Înainte de a-și începe dieta, colesterolul LDL era de 148 și, la un moment dat, era chiar la 52. Cu toate acestea, a crescut înapoi la 178. În cele din urmă, LDL-ul lui s-a stabilizat la 72.

O femeie de 70 de ani a văzut ceva asemănător. Ea a slăbit 41 de kilograme cu aceeași dietă, iar LDL-ul ei a crescut cu 49 de puncte. Colesterolul a scăzut 12 săptămâni mai târziu la 111, dar acesta a fost cu 3 puncte mai mare decât înainte de a-și începe dieta. O altă femeie care a slăbit 79 de kilograme în opt luni și-a văzut colesterolul LDL crescând cu 43 de puncte. Chiar dacă nivelul colesterolului ei a scăzut din nou trei luni mai târziu, colesterolul LDL era încă cu 15 puncte mai mare decât înainte de a pierde în greutate.

De ce ar putea crește colesterolul,  după pierderea în greutate

Deși creșterea colesterolului ar putea suna alarmant, acest lucru nu a avut loc la toți pacienții din studiu. Un studiu mai vechi din 1991 publicat în American Journal of Clinical Nutrition a arătat, de asemenea, aceeași scădere, apoi a crescut pe măsură ce oamenii își urmau dieta foarte scăzută în calorii. În timpul fazei de întreținere a dietei, nivelul lor de colesterol a scăzut din nou.

Cercetătorii au sugerat că, în timp ce oamenii țineau dieta, colesterolul din celulele lor adipoase era eliberat în sânge. Vestea bunp este că metabolizarea este lentă, dar corpurile vor elimina în cele din urmă acest colesterol din sistem.

Așdar, când ajungi la faza de întreținere a dietei, ar trebui să vezi că nivelul colesterolului tău scade.

Colesterolul ar putea avea niveluri sănătoase odată ce grăsimea corporală este redusă la niveluri sănătoase.

Sursa: Health Digest