Cum se manifestă misteriosul sindrom Havana, care afectează oficialii americani?

De câţiva ani, specialiştii caută să descopere cauzele acestei tulburări enigmatice.

image

Persoanele cu sindromul Havana s-au confruntat cu intense dureri de cap. Foto: Shutterstock

Din anul 2016, se vorbeşte despre acest sindrom, care a fost identificat în Havana, Cuba, de unde şi numele sub care este cunoscut. Atunci, diplomaţi americani şi familiile lor din Cuba s-au confruntat cu stări de rău, sângerări din nas după ce au auzit sunete ascuţite noaptea, cu ameţeli, tulburări vizuale şi cognitive şi cu migrene puternice. Au mai fost semnalate pierderea auzului, anxietatea şi o stare asemănătoare cu o „ceaţă pe creier”. S-a crezut atunci că este vorba despre o tulburare cauzată de securitatea cubaneză, motiv pentru care personalul american a fost retras.

Mai multe ipoteze

Sindromul Havana este subiectul multor dezbateri în rândul oamenilor de știință, al profesioniștilor medicali și al agențiilor guvernamentale.

Potrivit unui raport elaborat realizat de Academia de Ştiinţe din Washington, cauza posibila ar fi „energia de radiofrecvenţă dirijată şi pulsată” sau microundele pulsatile. Au fost analizate declaraţiile a 45 de angajaţi americani din Cuba, pe caza cărora, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că responsabile de declanşarea simptomelor sunt undele provenite de la telefonul mobil, care ar fi fost controlate, fără a putea fi accesibile serviciilor de informaţii americane. Statele Unite au acuzat Cuba de „atacuri sonice”, acuzaţii pe care Havana le-a respins.

Alte ipoteze sugerează implicarea unor factori psihologici, toxine de mediu sau chiar infecții virale. În faţa neclarităţii din jurul acestui fenomen, sindromul Havana a ridicat nu numai preocupări de sănătate, ci și preocupări diplomatice și de securitate.

Rezultate recente publicate în Jurnalul Asociației Medicale Americane, arată că nu au fost găsite leziuni cerebrale la persoanele care au avut simptomele sindromului Havana. Acest lucru contrazice unele cercetări anterioare care sugerează potențiale modificări neurologice legate de sindrom. Deoarece simptomele sindromului Havana păreau adesea de natură neurologică, examinarea creierului persoanelor care sufereau de acesta a fost un demers logic.

Vezi şi: Cum scapi de dureri de cap fără medicamente. Leacuri de încercat