Cum previi apariţia parodontozei
Parodontoza afectează persoanele cu vârstă cuprinsă între 35 şi 44 de ani într-un procent de 15-20%, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Boala parodontală, răspunzătoare de afectarea danturii, a gingiilor şi a maxilarului, este principala cauză principală de pierdere a dinţilor în cazul adulţilor. Ca să nu ajungi în această situaţie, ai grijă de igiena zilnică a danturii.
Cum previi aparitia paradontozei
Nu uita să mergi la dentist la fiecare şase luni, pentru ca acesta să depisteze la timp eventualele probleme. Căci, dacă parodontoza este descoperită într-un stadiu avansat, tratamentul este de mai lungă durată şi mai costisitor.
Totodată, fructele şi legumele crude nu trebuie să-ţi lipsească din alimentaţie, iar dulciurile, între mese, trebuie evitate. Alege o pastă de dinţi din plante (muşeţel) şi care să conţină fluor sau propolis.
Te-ar mai pute interesa şi:
- Jumătate dintre români nu ştiu ce este parodontoza
- Ce trebuie să ştii despre parodontoză
Ce faci dacă ai parodontoză
Dacă ai deja boala, trebuie să ştii ce să faci ca să nu recidiveze. Este important să menţii o igienă orală deosebit de riguroasă şi să te speli pe dinţi de cel puţin două ori pe zi.
Totodată, trebuie să respecţi toate programările pentru controalele periodice pe care medicul tău stomatolog ţi le face, dar să ai grijă de celelate afecţiuni cu care eşti diagnosticat.
Este indicat să te obişnuieşti să foloseşti aţa dentară, pentru o curăţare cât mai bună a cavităţii bucale.
La fel de important este, ca după fiecare masă, să îţi clăteşti cavitatea bucală cu apă de gură, căci aceasta va elimina bacteriile şi din zonele unde periuţa nu poate pătrunde.