Cum îţi afectează statul pe scaun sănătatea

1 2 jpg jpeg

Iat─â, a┼čadar, ce consecin┼úe nepl─âcute poate statul prelungit pe scaun asupra s─ân─ât─â┼úii!

Coloana vertebral─â este afectat─â

Statul pe scaun timp ├«ndelungat poate duce la curbarea coloanei vertebrale ├«n form─â de C, motiv pentru care, ├«n timp, mu┼čchii se ├«ngusteaz─â ┼či apar dureri musculare puternice.

Pentru a preveni astfel de situaţii, este recomandat să te ridici de pe scaun cel puţin o dată pe oră, timp de 10 minute. De asemenea, pentru a menţine permanent postura dreaptă a corpului, te poţi ajuta de o pernă.

Risc crescut de ├«ngr─â┼čare

La fiecare dou─â ore petrecute ├«n fa┼úa televizorului, ai cu 23% mai multe ┼čanse s─â devii obez ┼či cu 14% mai multe ┼čanse de a dezvolta diabet zaharat, dup─â cum sus┼úin studii recente.

Privitul la televizor ├«┼úi afecteaz─â somnul ┼či starea de spirit

Poate c─â nu ┼úi-ai dat seama, ├«ns─â dup─â ce petreci ore ├«n ┼čir ├«n fa┼úa televizorului te sim┼úi u┼čor buim─âcit. Oamenii de ┼čtiin┼ú─â explic─â aceast─â ,,stare'', dup─â ce au descoperit c─â expunerea prelungit─â la lumina fluorescent─â a ecranului de televizor ├«nainte de a merge la culcare perturb─â ciclul de somn. Prin urmare, a doua zi te sim┼úi obosit, de┼či ai respectat programul celor opt ore de somn. De asemenea, lumina albastr─â emis─â de ecranul televizorului inhib─â eliberarea de melatonin─â.

Statul pe scaun afectează plămânii

Statul pe scaun timp de mai multe ore reduce capacitatea de oxigenare a pl─âm├ónilor. Drept consecin┼ú─â, capacitatea mental─â ┼či concentrarea sunt diminuate, ├«nc├ót creierul nu mai prime┼čte suficient oxigen.

Scurtează speranţa de viaţă

Potrivit unui studiu întocmit de cercetătorii australieni, fiecare oră petrecută în faţa televizorului înseamnă 22 de minute pierdute din viaţă (valabil în cazul persoanelor peste 25 de ani).

Speciali┼čtii ne ├«ndeamn─â s─â limit─âm pe c├ót posibil timpul petrecut pe canapea, ├«n fa┼úa televizorului, la cel mult o or─â zilnic.