Ce semnificație are mirosul urinei?

Mirosul urinei este o informație importantă pentru urologi și povestește despre ceea ce se întâmplă în corpul tău, explică pentru bolgul Clinicii Ceveland, medicul urolog Petar Bajic.

În cazurile majoritare, mirosul urinei pot fi explicat pur și simplu prin dieta pe care o ai, vitaminele pe care le administrezi, alte medicamente și nivelul tău de hidratare. Dar, uneori, mirosul prea puternic al urinei poate fi un semnal de avertizare al unei probleme de sănătate care merită atenție, notează dr. Bajic, care enumera câteva situații care necesită atenție sporită

image

Urina este un indicator al sănătății. Foto: Shutterstock

Miros de amoniac

Dacă detectezi un miros vag de amoniac în urină, ar putea fi un semn al unei infecții pe tractul urinar. Mirosul sugerează faptul că sunt prezente bacterii care că probabil au ajuns în uretră, rinichi sau vezică urinară.

De asemenea, urina care prezintă semne de infecție poate fi tulbure sau chiar puțin roșiatică. Urinatul poate deveni, de asemenea, dureros - un simptom agravat și mai mult de faptul că s-ar putea să simți nevoia de a urina mai des. Febra și lipsa de concentrare mentală sunt alte simptome care ar trebui să te trimită la medic. Femeile și adulții în vârstă sunt categoriile mai predispuse la infecții urinare. Alte cauze potențiale ale urinei cu miros de amoniac includ: pietre la rinichi sau boli de rinichi, boli ale ficatului, menopauza și infecții ale prostatei.

Un miros asemănător amoniacului poate fi, de asemenea, legat de deshidratare și de anumite alimente și vitamine, așadar dacă mirosul apare și dispare rapid, nu există motive de îngrijorare. Dacă persistă, totuși, mergi la medic.

Miros fructat sau dulce

Urina fructată este un semn de avertizare în privința diabetului sau al hiperglicemiei (nivel ridicat de zahăr din sânge), spune dr. Bajic. Mirosul dulce provine din faptul că organismul descarcă excesul de glucoză sau zaharuri încercând să păstreze echilibrul glicemic.

Mirosul neplăcut

Există o mulțime de motive inofensive pentru care urina are moros de sulf, conferit de sparanghel, usturoi sau ceapă. Dar dacă au ați consumat recent niciunul dintre aceste alimente, atunci poate fi vorba despre una dintre cele două tulburări metabolice rare, trimetilaminuria, cunoscută și sub numele de TAMU sau sindromul mirosului de pește, sau tirozinemia.

Trimetilaminuria este o afecțiune rară în care corpul tău nu este capabil să proceseze trimetilamina o substanță chimică deosebit de urât miroasitoare. Rezultatul este că urina, respirația și transpirația miroase a putred. Această condiție poate fi moștenită sau dobândită și nu este periculoasă, dar afectează stilul de viață al persoanei.

Cealaltă afecțiune este tirozinemia. Sugarii cu această tulburare genetică (extrem de rară) nu pot descompune un aminoacid numit tirozină, care este fundamental pentru majoritatea proteinelor. Acumularea de tirozină rezultată poate provoca o gamă largă de complicații severe. Tirozinemia este extrem de rară, dar dacă urina copilului este urât mirositoare, trebuie consultat un pediatru.

În mod normal, urina nu miroase puternic fiind formată din 95% apă. Cantitatea rămasă este în mare parte compusă din produse reziduale - calciu, azot, potasiu și multe alte substanțe care sunt filtrate de rinichi. Totuși, mirosul poate proveni de la deshidratare și alimente, fără ca acest lucru să fie periculos.

Citește și Atenție! Lucruri despre care nu știai că îți pot crește tensiunea