Face pipi în pat? Nu-l pedepsi!
Mai ales înainte de împlinirea vârstei de patru ani, este un fenomen normal ca, în timpul somnului, micuţul să aibă episoade de pierdere involuntară a urinei. Până la patru ani, copiii nu au un control deplin asupra vezicii urinare, ceea ce explică aceste urinări involuntare. Poate dispărea de la sine
Mai frecventă la băieţi, urinarea necontrolată trece, de obicei, de la sine. Dacă problema persistă însă şi după vârsta de patru-cinci ani, medicii vorbesc despre enurezis. De cele mai multe ori, situaţia implică schimbarea unor deprinderi ale copilului şi, după caz, chiar tratament medicamentos.
Cel mai frecvent este enurezisul primar, întâlnit la copiii care nu au un control al urinării pe o perioadă lungă, de trei până la şase luni, pe timpul nopţii. Cel secundar apare la copiii care au acest control, dar la care enurezisul se instalează accidental, fie din cauza unor boli, fie a unor evenimente tensionante pentru ei.
Predispoziţie moştenită genetic
Una dintre posibilele cauze ale enurezisului este factorul genetic. Astfel, dacă un părinte a avut această problemă, sunt peste 40 la sută mai multe riscuri ca şi copilul să se confrunte cu acest fenomen. Unele anomalii ale tractului urinar, infecţiile urinare, insuficienţa renală cronică, dezvoltarea insuficientă a centrilor nervoşi şi retardul de dezvoltare psihointelectuală sunt alte posibile cauze.
Factorul psihologic este, de asemenea, incriminat, pierderea necontrolată de urină putând fi pusă pe seama unor evenimente precum divorţul părinţilor, naşterea unui frăţior sau unele insuccese la grădiniţă. De asemenea, constipaţia, nivelul scăzut de hormon antidiuretic, precum şi consumul unor alimente precum ciocolata, citricele, mâncărurile condimentate, servite mai ales la cină, pot fi cauze ale micţiunii din timpul nopţii.
Nu îl critica!
Este foarte importantă atitudinea pe care o adopţi faţă de copilul cu enurezis: sub nicio formă nu îl culpabiliza, mai ales de faţă cu restul familiei şi faţă de prietenii lui. Copilul este oricum stânjenit de această situaţie, aşadar cel mai bine este să găsiţi împreună soluţii. Explică-i că nu el este vinovat, mai ales că acest lucru i se întâmplă atunci când doarme, că aceasta este o problemă de moment care se va rezolva treptat.
Dacă o tulburare de natură psiho-socială este cauza enurezisului, află care este aceasta şi încearcă să îl ajuţi să o depăşească. Nu uita că reproşurile pot duce la scăderea încrederii în sine. Mai bine îl recompensezi, pentru un număr de nopţi „uscate”, cu laude sau cu mici cadouri, cum ar fi cărţi sau jocuri. De asemenea, pentru a-l responsabiliza, îl poţi încuraja să îşi pună singur în maşina de spălat lenjeria şi hainele murdare.
Când trebuie să consultaţi doctorul?
-Vizita la medic se impune atunci când copilul:
-începe deodată să facă pipi în pat noaptea, după şase luni în care nu a făcut acest lucru;
-urinează necontrolat în timpul zilei;
-acuză o senzaţie de arsură sau orice altă durere în momentul urinării;
-urinează frecvent: acesta poate fi un simptom al altor boli, care trebuie depistate şi tratate corect;
-are şapte ani şi face în continuare pipi în pat;
-are peste şase ani şi nu a dobândit încă un control asupra vezicii sale.
Trucuri care îi pot ajuta pe cei mici
-Obişnuieşte-ţi copilul să meargă la toaletă înainte de a se culca.
- Sfătuieşte-l să bea lichide mai des în timpul zilei, şi nu înainte de a se duce la culcare.
- Lasă-i o oliţă aproape de pat.
-Dacă îi este frică de întuneric, îi poţi lăsa în cameră sau pe hol o mică veioză aprinsă, pentru cazul în care se trezeşte noaptea să meargă la toaletă.
-La o oră după ce a adormit, copilul poate fi trezit pentru a merge la baie.
-Gimnastica vezicii urinare poate creşte tonusul sfincterului uretral: copilul trebuie învăţat să îşi ţină cât mai mult urina, pentru stimularea creşterii capacităţii vezicale.
Doctor Click! vă sfătuieşte
Dacă enurezisul apare ulterior unei perioade „uscate”, se impune consultul medical de urgenţă, mai ales dacă intervin şi alte modificări precum: urina tulbure, hipercromă (foarte colorată), dureri la micţiune sau scăpări de urină în timpul zilei. De asemenea, se impune consultul medicului dacă nu a apărut controlul sfincterian la băieţii de peste 6 ani sau la fetiţele de peste 5 ani.
Click! de la cititori
Îmi trezesc copilul la o oră după ce s-a culcat, pentru a merge la baie. De asemenea, nu îl las să bea lichide cu trei ore înainte de a se culca. Acum am scăpat de problema „pipi în pat”, chiar dacă uneori, când este foarte obosit, mai face pe el noaptea.