Face pipi în pat? Nu-l pedepsi!

1 2 jpg jpeg

Mai ales înainte de împlinirea vârstei de patru ani, este un fenomen normal ca, în timpul somnului, micuţul să aibă episoade de pierdere involuntară a urinei. Până la patru ani, copiii nu au un control deplin asupra vezicii urinare, ceea ce explică aceste urinări involuntare. Poate dispărea de la sine

Mai frecvent─â la b─âie┼úi, urinarea necontrolat─â trece, de obicei, de la sine. Dac─â problema persist─â ├«ns─â ┼či dup─â v├órsta de patru-cinci ani, medicii vorbesc despre enurezis. De cele mai multe ori, situa┼úia implic─â schimbarea unor deprinderi ale copilului ┼či, dup─â caz, chiar tratament medicamentos.

Cel mai frecvent este enurezisul primar, ├«nt├ólnit la copiii care nu au un control al urin─ârii pe o perioad─â lung─â, de trei p├ón─â la ┼čase luni, pe timpul nop┼úii. Cel secundar apare la copiii care au acest control, dar la care enurezisul se instaleaz─â accidental, fie din cauza unor boli, fie a unor evenimente tensionante pentru ei.

Predispozi┼úie mo┼čtenit─â genetic

Una dintre posibilele cauze ale enurezisului este factorul genetic. Astfel, dac─â un p─ârinte a avut aceast─â problem─â, sunt peste 40 la sut─â mai multe riscuri ca ┼či copilul s─â se confrunte cu acest fenomen. Unele anomalii ale tractului urinar, infec┼úiile urinare, insuficien┼úa renal─â cronic─â, dezvoltarea insuficient─â a centrilor nervo┼či ┼či retardul de dezvoltare psihointelectual─â sunt alte posibile cauze.

Factorul psihologic este, de asemenea, incriminat, pierderea necontrolat─â de urin─â put├ónd fi pus─â pe seama unor evenimente precum divor┼úul p─ârin┼úilor, na┼čterea unui fr─â┼úior sau unele insuccese la gr─âdini┼ú─â. De asemenea, constipa┼úia, nivelul sc─âzut de hormon antidiuretic, precum ┼či consumul unor alimente precum ciocolata, citricele, m├ónc─ârurile condimentate, servite mai ales la cin─â, pot fi cauze ale mic┼úiunii din timpul nop┼úii.

Nu îl critica!

Este foarte important─â atitudinea pe care o adop┼úi fa┼ú─â de copilul cu enurezis: sub nicio form─â nu ├«l culpabiliza, mai ales de fa┼ú─â cu restul familiei ┼či fa┼ú─â de prietenii lui. Copilul este oricum st├ónjenit de aceast─â situa┼úie, a┼čadar cel mai bine este s─â g─âsi┼úi ├«mpreun─â solu┼úii. Explic─â-i c─â nu el este vinovat, mai ales c─â acest lucru i se ├«nt├ómpl─â atunci c├ónd doarme, c─â aceasta este o problem─â de moment care se va rezolva treptat.

Dac─â o tulburare de natur─â psiho-social─â este cauza enurezisului, afl─â care este aceasta ┼či ├«ncearc─â s─â ├«l aju┼úi s─â o dep─â┼čeasc─â. Nu uita c─â repro┼čurile pot duce la sc─âderea ├«ncrederii ├«n sine. Mai bine ├«l recompensezi, pentru un num─âr de nop┼úi ÔÇ×uscateÔÇŁ, cu laude sau cu mici cadouri, cum ar fi c─âr┼úi sau jocuri. De asemenea, pentru a-l responsabiliza, ├«l po┼úi ├«ncuraja s─â ├«┼či pun─â singur ├«n ma┼čina de sp─âlat lenjeria ┼či hainele murdare.

Când trebuie să consultaţi doctorul?

-Vizita la medic se impune atunci când copilul:

-├«ncepe deodat─â s─â fac─â pipi ├«n pat noaptea, dup─â ┼čase luni ├«n care nu a f─âcut acest lucru;

-urinează necontrolat în timpul zilei;

-acuză o senzaţie de arsură sau orice altă durere în momentul urinării;

-urineaz─â frecvent: acesta poate fi un simptom al altor boli, care trebuie depistate ┼či tratate corect;

-are ┼čapte ani ┼či face ├«n continuare pipi ├«n pat;

-are peste ┼čase ani ┼či nu a dob├óndit ├«nc─â un control asupra vezicii sale.

Trucuri care îi pot ajuta pe cei mici

-Obi┼čnuie┼čte-┼úi copilul s─â mearg─â la toalet─â ├«nainte de a se culca.

- Sf─âtuie┼čte-l s─â bea lichide mai des ├«n timpul zilei, ┼či nu ├«nainte de a se duce la culcare.

- Lasă-i o oliţă aproape de pat.

-Dac─â ├«i este fric─â de ├«ntuneric, ├«i po┼úi l─âsa ├«n camer─â sau pe hol o mic─â veioz─â aprins─â, pentru cazul ├«n care se treze┼čte noaptea s─â mearg─â la toalet─â.

-La o or─â dup─â ce a adormit, copilul poate fi trezit pentru a merge la baie.

-Gimnastica vezicii urinare poate cre┼čte tonusul sfincterului uretral: copilul trebuie ├«nv─â┼úat s─â ├«┼či ┼úin─â c├ót mai mult urina, pentru stimularea cre┼čterii capacit─â┼úii vezicale.

Doctor Click! v─â sf─âtuie┼čte

Dac─â enurezisul apare ulterior unei perioade ÔÇ×uscateÔÇŁ, se impune consultul medical de urgen┼ú─â, mai ales dac─â intervin ┼či alte modific─âri precum: urina tulbure, hipercrom─â (foarte colorat─â), dureri la mic┼úiune sau sc─âp─âri de urin─â ├«n timpul zilei. De asemenea, se impune consultul medicului dac─â nu a ap─ârut controlul sfincterian la b─âie┼úii de peste 6 ani sau la feti┼úele de peste 5 ani.

Click! de la cititori

├Ämi trezesc copilul la o or─â dup─â ce s-a culcat, pentru a merge la baie. De asemenea, nu ├«l las s─â bea lichide cu trei ore ├«nainte de a se culca. Acum am sc─âpat de problema ÔÇ×pipi ├«n patÔÇŁ, chiar dac─â uneori, c├ónd este foarte obosit, mai face pe el noaptea.