Ce riscuri majore prezintă diareea?

1 2 jpg jpeg

Boala diareică acută este o problemă pe cât de frecventă pe atât de supărătoare, deoarece manifestările sale ne împiedică să ne desfăşurăm în mod normal activităţile de zi cu zi. De aceea este important să ştim cum putem trata rapid şi eficient simptomele aceste boli.

Cauze şi simptome

Diareea acută se manifestă prin debut brusc, cu scaune frecvente (chiar şi mai mult de trei în 24 de ore), de consistenţă moale sau apoasă. De obicei, boala diareică acută nu are semnificaţie gravă şi poate dura de la câteva zile până la o săptămână.

Dacă însă diareea persistă mai mult de 7 zile, se recomandă consultarea medicului. Aceeaşi recomandare este valabilă şi în cazul copiilor şi vârstnicilor, categorii care prezintă pericolul deshidratării severe.

Diareea reprezintă un dezechilibru între absorbţia şi secreţia de apă. În mod normal, intestinul reglează absorbţia şi secreţia apei pe care organismul o consumă astfel încât scaunele să aibă consistenţă normală.

Din cauza unor factori care agresează şi inflamează mucoasa intestinală, echilibrul dintre absorbţie şi secreţie se poate distruge şi astfel apare diareea.

Printre factorii care cauzează boala diareică se numără:

1.

– mai multe tipuri de virusuri (rotavirus, norovirus, adenovirus, citomegalovirus, virusuri hepatitice) sunt responsabile de diaree;

2.

– numeroase bacterii (Salmonella, Escherichia coli, Shigella, Campylobacter) pot pătrunde în organism prin intermediul consumul de apă contaminată sau alimente alterate, provocând astfel toxiinfecţii alimentare;

3.

care se instalează la nivelul tubului digestiv;

4. excesele

;

5.

unele

;

6.

este un tip de agresiune psihologică care determină tulburări digestive

Deshidratarea - riscul principal

Din cauza numărului crescut de scaune moi sau apoase, organismul pierde o cantitate importantă de apă şi de săruri minerale. Dacă aceste pierderi nu sunt compensate, se poate ajunge la deshidratare.

Riscul de deshidratare este cu atât mai mare în cazul copiilor, vârstnicilor şi pacienţilor cu boli cronice. Deshidratarea se manifestă prin uscăciunea gurii şi a pielii, reducerea cantităţii de urină, care devine închisă la culoare, iritabilitate, crampe musculare, scădere în greutate, senzaţie de slăbiciune.

Pentru a preveni deshidratarea, medicii recomandă consumul abundent de lichide bogate în minerale: ceaiuri (mentă, afine), apă plată uşor îndulcită cu glucoză, supă de legume, apă în care s-a fiert orez.

Soluţiile de rehidratare orală sunt indicate mai ales sugarilor şi copiilor. În cazul acestora, dacă pierderea în greutate prin deshidratare depăşeşte 5% din masa corporală, se recomandă consultul medical.În acest caz sunt recomandate şi medicamentele antidiareice:

Ercefuryl, Sanofi Sithelabo, 11,26 RON

2 jpg jpeg

Tasectan capsule, GTS Solution, 41, 00 RON

2 jpg jpeg

Loperamid capsule, Laboramed Pharma, 9,50 RON

2 jpg jpeg