Aşa previi balonarea!

1 2 jpg jpeg

Gazele intestinale fac parte din procesul normal de digestie. Alteori, ele se pot acumula în intestin în urma digerării incomplete sau deficitare ori din cauza înghiţirii aerului în timpul mesei, iar în acest caz vorbim de balonare. Uneori, se asociază şi cu unele boli, cum sunt cele intestinale, de ficat sau pancreatice. De asemenea, balonarea este şi semn al intoleranţei alimentare, al insuficienţei enzimelor digestive şi adesea însoţeşte constipaţia. Modalităţile naturale prin care corpul încerearcă să elimine gazele în exces sunt eructaţia (râgâiala) şi flatulenţa.

Ce alimente să eviţi

· Unele lactate

Persoanele care consumă adesea lactate se pot confrunta cu balonare. Acest lucru are legătură cu digestia lactozei, zahărul prezent în lapte şi în alte produse care îl conţin. În intoleranţa la lactoză există un deficit al unei enzime (lactaza), care ajută la digestia acestui compus. Astfel, în urma nedigerării, lactoza fermenteză la nivelul colonului, producând gaze şi disconfort. Simptomele apar, în general, la 30 de minute de la consumul alimentelor care conţin lactoză. În general, laptele pune probleme în ceea ce priveşte intoleranţa la lactoză, mai puţin iaurtul şi caşcavalul.

· Băuturile carbogazoase

Bulele prezente în băuturile carbogazoase, inclusiv în apa minerală, se acumulează în intestine, provâcând balonare. De asemenea, şi vinul roşu şi berea pot cauza balonare.

· Anumite legume

Printre legumele care produc gaze intestinale se numără fasolea, mazărea, varza, conopida, castraveţii, lintea, broccoli, ardeiul gras, ceapa şi ridichile.

· Îndulcitorii artificialiprecum xilitolul sau sorbitolul, adăugaţi în guma de mestecat, băuturi răcoritoare şi dulciuri, produc balonare.

Reguli de respectat la masă

Mesele luate pe fugă şi vorbitul în timp ce mănânci duc la aerofagie, adică înghiţirea unei cantităţi mari de aer odată cu hrana, ceea ce produce balonare. Şi gumele de mestecat trebuie evitate. Cu cât mestecăm mai mult o gumă, cu atât introducem mai mult aer în tubul digestiv. În plus, acest produs conţine şi sorbitol, care balonează. Şi băutul apei sau a altor lichide cu paiul şi fumatul duc la înghiţirea aerului.

Atenţie la mesele copioase!

Nu se puţine ori, după mesele îmbelşugate, pline de grăsimi animale şi carbohidraţi se produc balonare şi disconfort digestiv. Carbohidraţii favorizează fermentaţia, iar grăsimile încetinesc digestia. Produsele de tip fast-food, carnea tocată şi cea prăjită se digeră mai greu, iar după consumul lor apare senzaţia persistentă de preaplin.

TRUC

Adaugă în mâncare coriandru, busuic şi chimen, pentru că reduc gazele intestinale.