Ce să mănânci ca să nu îţi mai cadă părul. Recomandările medicului

1 femeie probleme par shutterstock 18918598 jpg jpeg

Ceea ce m├ónc─âm influen┼úeaz─â, ├«n mare m─âsur─â, starea podoabei capilare. Iat─â de ce este este important s─â ┼čtii ce alimente s─â nu ├«┼úi lipseasc─â din diet─â dac─â vrei s─â previi c─âderea p─ârului.

Este foarte posibil ca ├«n aceast─â perioad─â a anului s─â observ─âm c─â ne cad mai multe fire de p─âr. Speciali┼čtii ne spun c─â este vorba despre un ciclu normal de re├«nnoire a p─ârului, care dureaz─â c├óteva s─âpt─âm├óni. La acestea se adaug─â ┼či imunitatea mai sc─âzut─â care vine ÔÇ×la pachetÔÇŁ cu sezonul rece, dar ┼či factori care nu ┼úin de anotimp, cum sunt stresul ┼či alimenta┼úia dezechilibrat─â. Afl─â din articolul nostru ce alimente sunt indispensabile pentru a avea un p─âr s─ân─âtos.

Nicio zi f─âr─â proteine

├Än jur de 90% din structura firului de p─âr este format─â de cheratin─â, iar sinteza acestei substan┼úe se face cu ajutorul proteinelor, al zincului ┼či al sulfului. Un aport insuficient de proteine ├«n alimenta┼úie se poate manifesta printr-un p─âr

casant, uscat ┼či lipsit de str─âlucire. De asemenea, nivelul sc─âzut al proteinelor poate avea ca urmare c─âderea p─ârului. Printre sursele de proteine se num─âr─â carnea, pe┼čtele, produsele lactate, ou─âle, nucile, fasolea ┼či lintea. Zincul poate fi procurat din carne, pe┼čte, g─âlbenu┼č, drojdie de bere, semin┼úe de dovleac, iar laptele, fasolea, broccoli ┼či conopida ne pot furniza necesarul de sulf.

INFO PLUS: Zincul stimuleaz─â cre┼čterea podoabei capilare.

Îţi cade părul? Ai putea avea lipsă de fier

Una dintre cele mai importante substan┼úe nutritive de care p─ârul are nevoie este fierul, mineral care transport─â oxigenul la celule. ├Än cadrul unei alimenta┼úii s─ârace ├«n fier, se produce mai pu┼úin─â hemoglobin─â, iar ┼úesuturile primesc mai pu┼úin oxigen, fiind afectat─â ┼či podoaba capilar─â. De altfel, un simptom principal al caren┼úei de fier este c─âderea p─ârului. Este bine de ┼čtiut c─â ├«n lipsa acestui mineral, p─ârul se regenereaz─â mai greu ┼či se rupe u┼čor. Principalele surse de fier sunt p─âtrunjelul, varza, nucile, ficatul, g─âlbenu┼čul, fasolea uscat─â ┼či oleaginoasele. Fierul se absoarbe mai bine ├«n prezen┼úa vitaminei C, care poate fi procurat─â din citrice, kiwi, varz─â, broccoli ┼či ardei ro┼ču.

INFO PLUS: Vitamina C este implicat─â ┼či ├«n producerea sintezei de colagen, protein─â care confer─â rezisten┼ú─â firului de p─âr.   

Acizii gra┼či hidrateaz─â scalpul

P─ârul are nevoie ┼či de acizi gra┼či esen┼úiali de tipul Omega-3 pentru hidratarea scalpului ┼či pentru rezisten┼úa folicului pilos. Ace┼čti acizi particip─â la formarea uleiului natural (sebum), care previne uscarea scalpului ┼či formarea m─âtre┼úei. Printre alimentele care con┼úin acizi gra┼či esen┼úiali se num─âr─â somonul, macroul, semin┼úele de in ┼či cele de dovleac, nucile, cerealele integrale ┼či alunele. Ac┼úiunea benefic─â a acizilor gra┼či esen┼úiali este accentuat─â de vitamina E, care stimuleaz─â oxigenarea ┼či circula┼úia sangvin─â la nivelul scalpului, prevenind uscarea acestuia. De aceea, asigur─â-te c─â din alimenta┼úie nu ├«┼úi lipsesc alimente care con┼úin aceast─â vitamin─â (uleiuri vegetale, fructe oleaginoase, vegetale cu frunze verzi). La hidratarea scalpului ┼či la produc┼úia de sebum particip─â ┼či vitamina A, pe care o g─âse┼čti ├«n morcovi, produse lactate ┼či vegetale cu frunze verzi.

INFO PLUS: Acizii gra┼či esen┼úiali nu pot fi sintetiza┼úi de organism, de aceea trebuie procura┼úi din alimenta┼úie.

BINE DE ┼×TIUT

  • Dac─â ai m─âtrea┼ú─â, redu consumul de zah─âr.
  • Hidratarea corespunz─âtoare (8 pahare de ap─â pe zi) previne uscarea p─ârului.
  • Lipsa de str─âlucire a p─ârului poate fi pus─â pe seama caren┼úei de vitamine ┼či de minerale.

OPINIA SPECIALISTULUI

Dr. Corina Zugravu,

medic primar Igien─â ┼či Alimenta┼úie, Institutul de S─ân─âtate Public─â, Bucure┼čti

   

Zincul ┼či seleniul, minerale necesare pentru p─âr

Zincul este foarte important pentru p─âr, caren┼úele acestuia asociindu-se cu modific─âri de troficitate a p─ârului. Zincul se g─âse┼čte ├«n leguminoase, ├«n carne de vit─â, ficat ┼či cereale integrale. De asemenea, gr─âsimile esen┼úiale, acizii gra┼či Omega-3, sunt foarte importan┼úi pentru scalp ┼či pentru secre┼úia de sebum, care asigur─â cre┼čterea unui p─âr s─ân─âtos. Sursele sunt uleiurile vegetale, nucile, alunele ┼či pe┼čtii gra┼či de ap─â rece. Un alt microelement esen┼úial este seleniul, care poate fi g─âsit ├«n fructe de mare ┼či pe┼čte, pentru c─â asigur─â un folicul pilos trofic. Ac┼úiuni pozitive tot pe folicul au diferite alte minerale sau vitamine, dar esen┼úiale sunt vitaminele A ┼či C. ├Än caren┼úele lor, apar tulbur─âri cutanate ┼či ale folicului pilo-sebaceu, care, de regul─â, se rezolv─â atunci c├ónd sunt compensate lipsurile lor. Pielea f─âr─â vitamina A este uscat─â, sebumul nu se secret─â ├«n mod corespunz─âtor ┼či p─ârul poate s─â cad─â.