Accidentul ischemic poate dura cateva minute sau ore bune

1 accidentul ischemic jpg jpeg

Stiai ca accidentul ischemic este principalul vinovat pentru 80-90% din totalul accidentelor vasculare? Anual, 20% dintre bolnavi decedeaza si pana la 80% dintre ei raman cu sechele importante. Iata ce trebuie sa stii despre accidental ischemic!

Urgenta medicala ce trebuie tratata cu maxima seriozitate, la fel ca accidentul vascular cerebral, evenimentul ischemic este un blocaj temporar al circulatiei sangelui catre creier. Accidentele vasculare cerebrale ischemice mai sunt cunoscute drept „mini AVC-uri“ – atacuri ischemice tranzitorii. Simptomele acestora, de obicei, dureaza doar cateva minute sau pot sa dispara in 24 de ore. In cazul unui atac ischemic tranzitoriu, simptomele pot fi similare cu cele ale unui accident vascular ischemic, cel mai frecvent fiind durerea putrernica de cap.

Cauzele accidentului ischemic

Cand vine vorba despre AVC ischemic, mecanismul principal consta in prezenta unui cheag de sange in artere. Cheagul poate sa se formeze direct in vasul respectiv, de regula pe ingrosari prealabile de ateroscleroza (accident vascular aterotrombotic) ori poate proveni din alte teritorii vasculare sau din inima, situatie in care se produce prin embolie.

Tipuri de accidente ischemice

Cele mai intalnite accidente vasculare ischemice sunt accidentul vascular cerebral ischemic trombotic si accidentul ischemic embolic. In primul caz, evenimentul are are loc atunci cand un cheag de sange (numit si tromb) se formeaza in una dintre arterele care alimenteaza creierul tau cu sange. Un cheag de sange poate fi cauzat de depozitele grase (numite si placi de aterom) care se acumuleaza in interiorul arterelor si care provoaca reducerea circulatiei sangelui (ateroscleroza) sau alte afectiuni ale arterelor.

Al doilea tip de eveniment se desfasoara atunci cand un cheag de sange ori alte resturi sau fragmente se formeaza departe de creier - de obicei, in inima - si este purtat sau transportat prin fluxul sangvin pentru a se depune in arterele ingustate ale creierului. Acest tip de cheag de sange se numeste embolus. Potrivit definitiei, un embolus este un cheag de sange ori o celula grasa ori un corp strain care astupa un vas sangvin, producand astfel o embolie.

Este bine sa stii ca un accident vascular ischemic este caracterizat de pierderea subita a circulatiei sangelui intr-o zona a creierului, avand ca rezultat o pierdere a functiei neurologice.

Prin ce simptome il recunosti

Semnele care insotesc un accident vascular ischemic depind de ce parti ale creierului sunt afectate. Poate fi vorba despre amorteala subita sau slabiciunea fetei, a bratului sau piciorului, adeseori pe o parte a corpului, de confuzie, de probleme de vorbire sau dificultati de intelegere a altor persoane. De asemenea, simptome importante sunt ameteala, pierderea echilibrului sau a coordonarii ori tulburari in ceea ce priveste mersul, pierderea vederii sau vederea dubla.

Citeste mai multe despre accidentul ischemic.