Ce simptomele sunt specifice cancerului oral?

Cazurile de cancer oral au crescut dramatic în ultimul deceniu, potrivit cercetărilor recente, scrie Express, iar simptomele acestuia ar trebui cunoscute de toată lumea.

Statisticile arată că acest tip de cancer aflat în ascensiune a crescut ca număr de cazuri cu mai mult de o treime în ultimul deceniu.

Fumat - tigara - femeie care fumeaza FOTO Shutterstock

Fumatul este un factor de risc pentru cancerul oral. Foto: Shutterstock

Mai exact, potrivit cercetărilor publicate de Oral Health Foundation, 8.864 de persoane din Marea Britanie au fost diagnosticate cu boala în 2021, cu 36% mai mult decât acum un deceniu, cu 3.034 de persoane care au murit din cauza acestei boli în decursul unui an.

Aceasta reprezintă o creștere a deceselor cu 40% în ultimii 10 ani și o creștere cu 20% în ultimii cinci.

„Cauzele tradiționale, cum ar fi fumatul și consumul de alcool în exces, au fost rapid depășite de factori de risc emergente, cum ar fi papilomavirusul uman (HPV),” a spus dr. Nigel Carter, directorul executiv al Oral Health Foundation.

„Stigmatul din jurul cancerului oral, legat de consumul de alcool și fumat s-a schimbat dramatic. Acum este un cancer care poate afecta pe oricine, iar sexul oral provoacă „epidemia” cancerului de gât în Marea Britanie și SUA”, spun experții citați de Express.

Cancerul oral are un efect devastator asupra vieții unei persoane. Schimbă modul în care respective persoană vorbește, mănâncă sau bea și adesea, schimbă aspectul fizic.

Cancerul bucal apare atunci când o tumoră se dezvoltă pe suprafața limbii, pe interiorul obrajilor, pe cerul gurii sau pe buze sau gingii.

Mai rar, tumorile se pot dezvolta și pe glandele care produc saliva, amigdale și faringe, partea gâtului care leagă gura de trahee.

Simptomele cancerului oral includ:

·      Ulcere bucale dureroase care nu se vindecă, chiar și după câteva săptămâni

·      Formarea de bulgări persistenți în gură sau gât

·      Dinți slăbiți sau alveole care nu se vindecă după extracții

·      Amorțeală a buzei sau a limbii

·      Pe mucoasa gurii sau a limbii se formează pete albe sau roșii

·      Modificări în vorbire

Dacă simptomele de mai sus nu dispar după trei săptămâni, este nevoie de examinare la medic  în special dacă ești fumător sau consumator de alcool, deoarece se știe că acești doi factori cresc riscul de apariție a bolii.

Cancerul bucal este tratat în trei moduri: prin îndepărtarea celulelor canceroase prin intervenție chirurgicală, prin radioterapie sau prin chimioterapie.

Aceste metode ar putea fi încercate în combinație pentru o eficiență maximă.

De asemenea, sunt recomandate controale stomatologice regulate pentru a se asigura că orice simptome posibile sunt detectate din timp.