Ce se întâmplă cu stomacul tău atunci când slăbești?
„Stomacul tău se micșorează dacă mănânci mai puțin.”, este o credință comună printre cei care țin diete, dar din punct de vedere medical, este doar un mit.

Hormonii „foamei”, nu dimensiunea stomacului influențează apetitul. Foto: Shutterstock.
Totuși, stomacul tău poate suferi anumite schimbări dacă reușești să pierzi câteva kilograme. De ce, atunci, simți că te saturi mai repede după ce începi să mănânci mese mai mici, urmând principiile porționării alimentelor? Pentru a înțelege complet ce se întâmplă cu adevărat și de ce ai impresia că stomacul tău s-a micșorat, analizăm forma și funcțiile lui normale.
Cum funcționează stomacul tău în mod obișnuit?
Stomacul unui adult sănătos poate ține în jur de 70 de grame (aproximativ cât dimensiunea pumnului tău). Cu toate acestea, el se poate întinde de multe ori mai mult pentru a face loc la aproximativ 1 litru de alimente, atunci când este necesar. Acesta este motivul pentru care poți mânca o masă copioasă, și să te simți bine după aceea!
Când stomacul se golește, proces care poate dura până la patru ore după o masă bogată, revine la dimensiunea sa normală, până la următoarea masă.
Când începi să mănânci mai puțin și să pierzi în greutate, stomacul tău poate părea că are o capacitate mai mică. Acest lucru este cauzat de hormonii care reglează foamea.
Aceeași dimensiune, capacitate diferită
Dr. Maged Rizk, un gastroenterolog de la Cleveland Clinic, explică faptul că senzația de sațietate nu este direct legată de volumul alimentelor din stomac. În schimb, senzația de plenitudine este controlată de doi hormoni principali: ghrelina și leptina, care îți indică momentul în care trebuie să te oprești din mâncat.
Când limitezi constant aportul de alimente, ghrelina și leptina încep să trimită semnale mai devreme pentru a-ți spune că ești sătul. Practic, îți „resetezi termostatul apetitului”, conform Dr. Mark Moyad. Aceasta poate da impresia că stomacul tău s-a micșorat, deși nu este cazul.
Totuși, dieta poate duce la unele modificări fizice ale stomacului. Studiile clinice, precum cel publicat în American Journal of Clinical Nutrition în 1996, arată că dietele restrictive reduc elasticitatea stomacului. Participanții obezi dintr-un studiu au avut capacitatea maximă a stomacului redusă cu 27% după patru săptămâni de dietă cu calorii scăzute.
Stomac mic, apetit mare
Procedurile medicale, precum bypass-ul gastric, pot reduce stomacul la dimensiunea unei nuci. Cu toate acestea, chiar și o persoană cu stomac mai mic decât media poate să nu slăbească ușor. Este posibil ca oamenii, chiar și cei fără stomac, să ia în greutate din cauza consumului excesiv de calorii.
Un articol din Clinics din 2012 arată că tendința de a mânca mai mult decât este necesar poate fi un răspuns evolutiv la lipsa de hrană. La fel ca animalele sălbatice, oamenii tind să „se îndoape” pentru a face față unei eventuale perioade de foamete.
Așadar, mărimea stomacului nu te va împiedica să mănânci mai mult decât ai nevoie.
Ce înseamnă pentru tine acest lucru?
Stomacul tău nu se micșorează atunci când slăbești. Prin urmare, nu te poți baza pe el pentru a-ți spune când să te oprești din mâncat. Totuși, dacă hormonii tăi de sațietate îți transmit că ai mâncat suficient, vei consuma mai puțin, iar acest lucru te va ajuta să pierzi în greutate.
Sursa: Health