Ce să bei după 50 de ani, pentru longevitate și vitalitate?

Corpul tău se schimbă pe măsură ce îmbătrânești, așa că suplimentele pe care le luai când erai copil nu mai sunt potrivite pentru tine, cu atât mai puțin când împlinești 50 de ani. Și este important să te asiguri că primești din dietă sau suplimente suficient calciu și vitaminele D, B6 și B12.

Importanța calciului și a vitaminei D

Pe măsură ce îmbătrânești, ai nevoie de puțin mai mult calciu, iar vitamina D te ajută să absorbi acest calciu. Conform revistei Endocrine, adulții în vârstă sunt mai susceptibili la o deficiență de vitamina D, care poate reduce durata vieții și poate duce la probleme precum densitatea osoasă scăzută, risc crescut de căderi și forță musculară redusă.

Batrani pensionari fericiti FOTO Shutterstock jpg

Laptele bogat în vitamina D ajută longevitatea. Foto: Shutterstock

Deși corpul tău produce vitamina D când ești expus la soare, un articol din 2012 în Aging and Disease subliniază că adulții în vârstă tind să petreacă mai puțin timp la soare și că pielea lor are dificultăți în sintetizarea acestei vitamine. De asemenea, adulții în vârstă încep adesea să aibă probleme cu mersul, parțial din cauza deficienței de vitamina D. Vitamina D nu doar că joacă un rol în protejarea împotriva infecțiilor și în îmbunătățirea funcției vaselor de sânge, dar nivelurile scăzute de vitamina D sunt, de asemenea, legate de condiții precum sindromul metabolic, demența și unele tipuri de cancer.

Consumul unui pahar de lapte în fiecare zi poate reduce riscul de afecțiuni precum bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, obezitatea și osteoporoza, conform unei recenzii din 2021 în Nutrition and Metabolism. Cu toate acestea, laptele poate fi ușor asociat cu incidențe mai mari de cancer de prostată și Parkinson. Chiar dacă ai doar 30 de ani, ar fi bine să începi să bei regulat lapte pentru a-ți menține puterea în anii ulteriori.

Un studiu din 2022 în British Journal of Nutrition a constatat că poți reduce riscul de a avea o forță musculară scăzută la 69 de ani dacă bei între ¼ și ½ cană de lapte în fiecare zi, iar consumul a cel puțin o cană de lapte zilnic este legat de mai multă putere la bărbații de vârstă mijlocie.

 Laptele degresat și longevitatea

Deși laptele integral are beneficii pentru sănătate, ar fi bine să treci la lapte degresat, conform unui studiu din 2022 în Nutrients. Un studiu care a cuprins 7.000 de oameni din Australia, a arătat că cei care au băut versiunea degresată a laptelui au avut un risc mai mic de mortalitate comparativ cu cei care au băut lapte integral. Mai exact, bărbații au avut un risc cu 31% mai mic, iar femeile au avut un risc redus cu 41%, iar bărbații care au băut lapte degresat au avut un risc cu 37% mai mic de a muri din cauza bolilor de inimă.

Adulții în vârstă pot avea și dificultăți în a obține suficientă proteină pentru a-și păstra masa musculară. În loc să apelezi la proteine animale cu conținut ridicat de grăsimi, pe care adulții în vârstă le-ar putea găsi greu de mestecat și digerat, proteinele din lapte și lactate ar putea fi opțiuni mai bune comparativ cu proteinele pe bază de plante, conform unui articol din 2017 în Journal of Nutrition, Health, and Aging.

Când cercetătorii au dublat cantitatea de surse de proteine pe bază de plante din nuci, leguminoase și soia, adulții în vârstă nu au obținut suficientă proteină în dieta lor. Cu toate acestea, dublarea cantității de proteine din lapte și alte produse lactate i-a ajutat să-și atingă nevoile de proteine.

Prin urmare, dacă ai împlinit 50 de ani sau te apropii de această vârstă, începe să bei zilnic o cană de lapte degresat îmbogățit cu vitamina D. Nu doar că te va ajuta să-ți menții oasele și mușchii puternici, dar poate contribui și la reducerea riscului de diverse afecțiuni de sănătate, îmbunătățind astfel calitatea vieții tale pe măsură ce îmbătrânești.

Sursa: Health Digest