Ce legătură este între deshidratare și sănătatea ta mintală?
Lipsa de lichide în organism duce la dezechilibre hormonale, ceață mentală, probleme cu somnul și multe alte simptome fizice neplăcute care îți pot afecta starea de spirit.
Ai observat vreodată cum te simți mai iritat, obosit sau trist atunci când nu bei suficientă apă?
Legătura dintre deshidratare și sănătatea mintală este reală. Studiile din 2018 și 2024 au arătat că persoanele care beau mai puțină apă tind să raporteze mai des stări de anxietate, depresie sau chiar gânduri suicidare.

Apa fructată are o aromă care te poate încuraja să consumi cantitatea recomandată zilnic. Foto: Shutterstock.
Nu înseamnă că apa este cauza (sau soluția) bolilor mintale, dar joacă un rol important în starea ta psihică generală.
Pentru a înțelege mai bine această legătură, psihologul Susan Albers, explică impactul neurologic și psihologic al deshidratării și îți oferă câteva trucuri legate de hidratare care te pot ajuta să-ți îmbunătățești starea de spirit.
Cum îți afectează deshidratarea sănătatea mintală
În medie, cam 60% din greutatea corpului tău este apă.
Deci nu e surprinzător că hidratarea are un efect direct asupra stării tale mentale.
Deshidratarea afectează atât corpul, cât și creierul, motiv pentru care Dr. Albers întreabă frecvent pacienții câtă apă beau pe zi. „Întreb oamenii câtă apă beau pentru că acest lucru le poate influența starea de spirit la fel de mult ca alimentația sau somnul,” spune ea. E bine să-ți faci un obicei din a evalua zilnic câtă apă consumi.
Și nu trebuie să ai un diagnostic de sănătate mintală pentru ca deshidratarea să îți afecteze starea. Simptomele pot fi ușoare, dar semnificative și, puse cap la cap, contează.
Când ești deshidratat:
Apar dezechilibre hormonale. Când nu bei suficientă apă, nivelul cortizolului (hormonul stresului) crește, iar producția hormonilor fericirii (serotonină, dopamină, oxitocină) scade. Rezultatul? Te simți iritat, trist, obosit.
Se activează reacția „luptă sau fugi”.Dezechilibrele hormonale nu-ți afectează doar starea emoțională, ci și funcțiile corporale. Cortizolul ridicat te poate face să simți anxietate fără un motiv clar.
Poți observa:
• Bătăi rapide ale inimii
• Respirație accelerată
• Transpirație
• Tensiune musculară
Te simți rău fizic
Deshidratarea nu doar că te stresează, dar îți provoacă și simptome fizice neplăcute, precum dureri de cap, oboseală, crampe musculare, constipație.
„Starea ta fizică este strâns legată de starea ta mintală,” spune Dr. Albers. „Dacă corpul nu se simte bine, mintea îl urmează.”
Îți afectează funcția cognitivă
Apa influențează echilibrul electroliților (sodiu, calciu, magneziu, potasiu), esențiali pentru funcțiile creierului tău. Când acest echilibru e dat peste cap, apar dificultăți legate de:
• Atenție
• Luarea deciziilor
• Învățare
• Memorie
• Claritate mentală
Rezultatul e ceea ce mulți numesc „ceață mentală”.
„Oamenii subestimează legătura dintre ceața mentală și deshidratare,” explică Dr. Albers. „Creierul tău are nevoie de lichide pentru a funcționa bine. Hidratarea te ajută să fii clar, concentrat, alert.”
Și pentru că depresia și ceața mentală sunt adesea conectate, cu cât bei mai puțină apă, cu atât te poți simți mai copleșit mental.
Îți dă peste cap somnul. Somnul prost e una dintre cele mai rapide căi spre o stare proastă, iar deshidratarea te poate ține treaz. „Mulți nu beau apă pentru că nu vor să meargă des la baie, mai ales noaptea,” spune Dr. Albers. „Dar lipsa de apă te poate face să adormi mai greu și să te trezești mai des.”
Recomandarea ei? Oprește consumul de lichide cu aproximativ două ore înainte de culcare. Dar nu te teme să bei un pahar mare de apă la cină, mai degrabă te va ajuta decât să-ți strice somnul.
Sfaturi de hidratare pentru o stare mentală mai bună
„Hidratarea și dispoziția se balansează,” spune Dr. Albers. „Cu cât bei mai puțină apă, cu atât te simți mai stresat.”
Când ești deprimat sau anxios, îți poate fi și mai greu să ai grijă de tine, inclusiv să bei apă. Pentru a întrerupe acest cerc vicios, încearcă următoarele trucuri:
Setează alarme ca să-ți amintești să bei apă regulat.
Bea apă când faci alte activități deja familiare, cum ar fi după spălatul pe dinți sau pornitul laptopului.
Începe ziua cu un pahar de apă, lucru care te va ajuta să funcționezi mai bine toată ziua.
- Folosește o aplicație sau o agendă ca să notezi câtă apă bei.
- Ia sticla cu tine. Dacă o ai la îndemână, ai mai multe șanse să o folosești. Poți chiar să identifici din timp locurile unde găsești fântâni sau dozatoare de apă.
- Limitează cofeina și alcoolul, ambele sunt diuretice și pot anula efectele bune ale hidratării.
- Mănâncă alimente bogate în apă: castraveți, struguri, pepene, portocale, deoarece toate ajută.
- Fă apa interesantă la gust adaugând fructe proaspete, folosește apă minerală sau infuzii de plante.
- Fii atent la corpul tău. Oprește-te de câteva ori pe zi și întreabă-te: „Cum mă simt fizic și mental?”
- Nu uita de electroliți: dacă ai o viață activă sau o anumită condiție medicală, ai nevoie și de electroliți. Încearcă apă de cocos, ceaiuri din plante sau lapte. Poți adăuga un pic de sare de mare în apă sau sub limbă înainte de a bea, te va ajuta să o absorbi mai repede.
Hidratarea este esențială pentru sănătatea ta fizică și mintală. Dar, după cum spune și Dr. Albers, „apa este o unealtă, nu o soluție universală.” Ai nevoie de mai multe elemente pentru a funcționa bine: alimentație, somn, mișcare, sprijin social și, uneori, ajutor profesionist și medicație.
Sursa: Health Cleveland