Ce este „sindromul inimii de vacanță”?

O artimie anume, apărută la nivelul inimii pare să fie specifică Sărbătorilor asociate cu vacanța de iarnă, scrie Times India.

Cunoscută și sub denumirea de aritmie atrială indusă de alcool, această complicație cardiacă este direct asociată cu consumul intens de băuturi alcoolice.

Bine de știut este că această afecțiune poate apărea fără alte dovezi clinice de afecțiune cardiac și este una dintre cauzele comune ale bolilor cardiovasculare în țări cu un nivel ridicat de trai, precum Statele Unite ale Americii.

petrecere Crăciun la birou  sursa   Shutterstock jpg

Fii precaut legat de sănătate atunci când petreci! Foto: Shutterstock

Consumul excesiv de alcool în rândul tinerilor este unul dintre principalele motive din spatele sindromului „inimii de vacanță”. Deși riscurile de a dezvolta această afecțiune cardiacă sunt posibile în orice moment al anului, este cel mai frecvent întâlnită în sezonul Sărbătorilor, deoarece în această perioadă oamenii se răsfață de obicei cu băuturi alcoolice și gustări bogate în calorii.

Petrecerile sunt adesea asociate cu un exces de alimente și băuturi, iar oamenii ignoră de obicei, câte calorii au ingerat, concentrați ca în această perioadă a anului să trăiască viața la maxim.

Care sunt simptomele?

Această condiție este în mare parte un semnal de alarmă pentru a opri consumul excesiv de alimente și băuturi, dar dacă este ignorată, poate provoca leziuni ireversibile inimii.

Semnele comune asociate cu această boală sunt: palpitații ale inimii, oboseală, senzația de cap greu, disconfort în piept și dificultăți de respirație.

Sindromul inimii de vacanță, în engleză „Holiday Heart”, deși este de natură reversibilă, este asociat cu mai multe complicații care pun viața în pericol.

Poate duce la o nouă complicație cardiovasculară sau, dacă este lăsată netratată, poate agrava rapid starea existent, mai exact, poate duce la aritmii care pun viața în pericol și la pneumonie dobândită în comunitate. Această problemă poate duce la tromboembolism, care este o obstrucție a unui vas de sânge de către un cheag de sânge.

Un studiu suedez privind riscul de infarct miocardic în timpul sărbătorilor naționale, evenimentelor sportive și diferite perioade de timp, cu date adunate pe durata a 16 ani, a constatat că un risc mai mare a fost evident în timpul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, în principal.

„Asocierea unui risc mai mare de Crăciun a fost mai pronunțată la persoanele cu vârsta peste 75 de ani, la cei cu diabet zaharat cunoscut și la cei cu antecedente de boală coronariană”, precizează Times India.

Chiar dacă distracția și bucuria sunt esențiale în timpul sărbătorilor, este important să ai grijă și de sănătatea ta.

Experții în sănătate spun că, deși este perioada din an în care trebuie să te relaxezi, nu ar trebui să-ți schimbi obiceiurile alimentare. Evită să consumi mai multe alimente grase și pline de calorii, limitează cpnsumul de alcool și, mai ales evită stresul și nu sări peste exercițiile fizice.

Înainte de pretreceri, fii precaut și odihnește-te suficient, ia medicamentele prescrise, dacă există,  și ia măsuri dacă simți că apar simptome îngrijorătoare la tine, sau la altă persoană alături de care petreci.

Citește și Când tusea indică o problemă mai gravă