Ce este clătirea gurii cu ulei și ce beneficii aduce?

Oil pulling-ul, sau clătirea gurii cu ulei este o practică tradițională ayurvedică ce implică plimbarea unei mici cantități de ulei comestibil prin cavitatea bucală pentru aproximativ 20 de minute, înainte de a fi scuipată.

image

Folosirea uleiului pentru a clăti gura poate avea unele efecte pozitive asupra sănății orale. Foto: Shutterstock

Metoda a cunoscut o creștere masivă în popularitate, fiind susținută de vedete și utilizatori de internet deopotrivă. Uleiurile preferate pentru această tehnică le includ pe cele de susan, cocos, măsline și floarea-soarelui.

Ar reduce respirația urât mirositoare

Unul dintre beneficiile atribuite oil pulling-ului este reducerea halitozei, adică respirația urât mirositoare. Aceasta poate avea multiple cauze, dar bacteriile care produc mirosuri neplăcute și care se acumulează pe limbă sau formează placa bacteriană pe dinți sunt adesea sursa problemei.

Un studiu mic, realizat pe 20 de adolescenți, a sugerat că oil pulling-ul cu ulei de susan este la fel de eficient ca și clorhexidina (un antiseptic folosit în apa de gură) în reducerea halitozei. Totuși, având în vedere numărul mic de participanți, concluziile nu sunt considerate a fi relevante.

Carii dentare și bolile gingivale

Are vreun impact asupra principalelor factori ce contribuie la carii și boli gingivale grave,  placa bacteriană și gingivita? O meta-analiză din 2023 a constatat că oil pulling-ul a îmbunătățit semnificativ scorurile în privința modificărilor la nivelul gingiilor comparativ cu apa de gură fără clorhexidină. Totuși, calitatea scăzută a studiilor și numărul mic de participanți împiedică tragerea unor concluzii fiabile.

Albirea dinților

În ciuda numeroaselor mărturii anecdotice, nu există dovezi științifice solide care să susțină că o clătire a gurii cu ulei ar putea albi dinții. Studiile riguroase pe această temă sunt rare, iar majoritatea dovezilor provin din surse neoficiale.

Beneficii generale pentru sănătate

Pe lângă sănătatea orală, există și susținători care afirmă că prin clătirea gurii cu ulei poți obține multiple beneficii pentru sănătatea generală, cum ar fi ameliorarea mahmurelii, curățarea sinusurilor și chiar gestionarea diabetului. Totuși, niciuna dintre aceste afirmații nu are susținere științifică.

Detoxifierea organismului

Un alt beneficiu general invocat este detoxifierea organismului, dar nu există un tratament universal pentru detoxifiere,  aceasta fiind responsabilitatea exclusivă a ficatului și rinichilor.

Problema majoră cu studiile privind beneficiile oil pulling-ului este lipsa de fiabilitate. De aceea, Asociația Americană de Stomatologie nu recomandă procedura ca practică de igienă orală.

Cu toate acestea, nici nu face rău, cu excepția cazurilor de alergie la ulei sau ingestiei excesive, care poate cauza disconfort stomacal. În afară de aceste riscuri, nu există nimic care să împiedice adăugarea în rutina zilnică.

Rutina adecvată de igienă orală recomandată de stomatologi:

  • Periază dinții de două ori pe zi timp de două minute cu pastă de dinți cu fluor.
  • Folosește ața dentară zilnic.
  • Nu mai fuma.

Sursa: If Science