De ce se inflameaz─â gingiile

1 shutterstock 1794695953 jpg jpeg

Gingiile ro┼čii, umflate ┼či s├ónger├ónde sunt semnalul de alarm─â c─â ceva nu este ├«n regul─â. Dac─â ┼či tu te confrun┼úi cu aceast─â afec┼úiune, afl─â c─â nu e┼čti singur─â. Exist─â multe persoane care sufer─â de gingii inflamate, o boal─â adesea cauzat─â de igiena oral─â deficitar─â.

Contrar a┼čtept─ârilor, trebuie s─â ┼čtii c─â nu inflama┼úia gingival─â este cea observat─â ├«n primul r├ónd de pacien┼úi, ci s├óngerarea gingival─â ├«n timpulperiajului, uneori chiar ├«n timpul mastica┼úiei.Esteprimulsemn al gingivitei: boalacauzat─â de bacterii, igien─â incorect─â saulipsa vizitelor ├«n cabinetulstomatologic.Vestea bun─â? Aceast─â patologie poate fi, de fapt, tratat─â, dar cu unele precau┼úii.

ÔÇ×Exist─â tipuri de gingivite simple sau complicate, cu resorb┼úia osului alveolar. Situa┼úia ├«n care boalaestecomplet vindecabil─â (├«n cabinetul stomatologic, nu acas─â) estedoarcea a gingivitelor simple, necomplicate. ├Än momentul ├«n care apare ┼či resorb┼úiaosului alveolar, estenecesar un tratamentparodontal complex, ce duce la amendareasimptomelor clinice.ÔÇŁ, afl─âm de la dr. LoreleiNassar, specialist ├«n cadrul clinicii cu acela┼či nume.

De asemenea, inflama┼úia gingiilor mai poate fi cauzat─â ┼či de boli generale, precum leucemia, caz ├«n care diagnosticul acesteia se pune ├«n baza a mult mai multor simptome, nu doar a s├ónger─ârii gingivale.

ÔÇ×De fapt, gingiile pot fi afectate de diferite patologii ┼či, ├«n majoritatea cazurilor, cauza se reg─âse┼čte ├«n igiena oral─â slab─â a pacientului. Totu┼či, exist─â ┼či alte cauze precum aportul anumitor medicamente, prezen┼úa altor patologii sau manevre incorecte de periere care pot afecta ┼či s─ân─âtatea gingiilor.Subestimarea simptomelor inflama┼úiei gingivale ├«n curs este o gre┼čeal─â grav─â, deoarece acestea ar putea indica o gingivit─â. Este o boal─â de origine bacterian─â care nu este grav─â ├«n sine, dar care, dac─â nu este tratat─â corespunz─âtor, poate deveni cronic─â ┼či poate da na┼čtere parodontitei.ÔÇŁ, completeaz─â specialistul.

Care sunt cauzele inflamaţiei gingiei?

-├Än primul r├ónd, a┼ča cum am amintit deja, igiena oral─â incorect─â sau insuficient─â, care las─â posibilitatea pl─âcii bacteriene s─â se solidifice ┼či s─â se instaleze ├«ntre dinte ┼či gingie, provoc├ónd inflama┼úia ┼úesuturilor;

-Modificări hormonale importante, cum ar fi cele care apar în timpul sarcinii sau în alte etape particulare ale vieţii: ex. la pubertate (din cauza variaţiei nivelului hormonal);

-Obiceiul de a fuma ţigări sau obiceiul de a mesteca tutun, din cauza diferitelor substanţe nocive conţinute;

-Boli sistemice precum diabetul sau boli care afecteaz─â sistemul cardiovascular sau care necesit─â ┼čedin┼úe de chimioterapie. Aceste patologii reu┼česc s─â sl─âbeasc─â ┼úesuturile gingivale, f─âc├óndu-le mai expuse atacurilor bacteriene;

-Utilizarea tratamentelor de albire dentară neprofesionale,sau de albire efectuate fără supravegherea unui stomatolog cu experienţă;

-Administrarea de medicamente care sunt du┼čmanii gingiilor: unele medicamente pot provoca o cre┼čtere a volumului gingiei, ┼či astfel, agraveaz─â igiena oral─â. Printre acestea g─âsim antidepresive, antiepileptice, unele terapii hormonale precum pilula contraceptiv─â ┼či cele pe baz─â de cortizon;

-Cauze genetice care predispun gingia unor inflama┼úii. Unii pacien┼úi sunt, de fapt, mai sensibili dec├ót al┼úii lapatologiile gingivale, din cauza caracteristicilor ereditare ┼či genetice;

-Situaţiile stresante contribuie, de asemenea, la slăbirea sistemului imunitarfavorizând astfel proliferarea bacteriilor în gingii.

Patologii gingivale  sau Ce boli ascund gingiile inflamate?

Gingivita ┼či parodontita sunt printre cele mai cunoscute, dar exist─â ┼či alte boli care pot afecta ┼úesutul gingival.

GingivitaÔÇôCum am amintit mai sus,cele mai frecvente simptome ale inflama┼úiei gingiilor sunt gingiile ro┼čii , umflate ┼či s├ónger├ónde, cu durere la mestecat. Gingivita nu trebuie neglijat─â deoarece se poate transforma ├«n parodontit─â. Pentru a o vindeca, este suficient─â o cur─â┼úare profesional─â a din┼úilor efectuat─â de un parodontolog, care elimin─â acumul─ârile de tartru chiar ┼či sub linia gingiilor.

Parodontita - Este mai periculoas─â dec├ót gingivita. Parodontita apare, ├«n principal, din cauza unei igiene orale deficitare, care implic─â acumul─âri de plac─â bacterian─â ┼či tartru dentar sub linia gingival─â. Este o patologie care determin─â desprinderea ┼úesuturilor parodontale de din┼úi ┼či, pe termen lung, leziuni osoase sau chiar pierderea din┼úilor afecta┼úi. Totu┼či, gingivita persistent─â este o alarm─â bun─â. ├Än principiu, cu c├ót se constat─â mai repede prezen┼úa bolii parodontale, cu at├ót sunt mai mari ┼čansele de a salva din┼úii. ÔÇ×Este foarte important s─â prevenim ┼či s─â trat─âm simptomele gingiilor inflamate. De asemenea, trebuie acordat─â cea mai mare aten┼úie modific─ârilor acelora┼či sau episoadelor neobi┼čnuite de s├óngerare, apel├ónd c├ót mai repede posibil la un control dentar. Un stomatolog cu experien┼ú─â va putea diagnostica dac─â este vorba de gingivit─â ├«n curs, prescriind terapia adecvat─â ┼či identific├ónd cauzele problemei.ÔÇŁ, puncteaz─â dr. Nassar.

Gingiile retrase - Recesiunea gingivală determină gingia să se retragă din poziţia sa naturală până la rădăcină, expunând dintele la riscul de atac de patogeni.Retragerea gingiilor este un proces gradual, în principal din cauza periajului incorect, adică agresiv, orizontal, folosind o periuţă de dinţi cu peri medii sau duri.

Gingivita gravidar─â - ├Än timpul sarcinii, modific─ârile hormonale, grea┼úa ┼či sc─âderea ap─âr─ârii imune expun gingiile la un risc mai mare de inflama┼úie. De aceea, este esen┼úial ca viitoarea mam─â s─â aib─â ├«n vedere o sesiune de igienizare├«n fiecare trimestru al sarcinii.

Hiperplazia gingival─â - Este un proces care determin─â cre┼čterea ├«n mas─â ┼či volum a ┼úesuturilor gingivale. Gingiile devin apoi ├«ngro┼čate, ro┼čii, s├óngeroase ┼či dureroase. Exist─â mai multe cauze:utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi antiepileptice, imunosupresoare ┼či antagoni┼čti ai calciului;prezen┼úa altor boli, cum ar fi diabetul, leucemia sau disfunc┼úiile hormonale;igiena oral─â precar─â;factori ereditari.

Bine de ┼čtiut! ÔÇ×Dac─â hiperplazia se manifest─â ├«ntr-o form─â u┼čoar─â, aceasta poate fi tratat─â cu u┼čurin┼ú─â cu o terapie specific. Dac─â, ├«n schimb, situa┼úia este mai complex─â, este necesar s─â se recurg─â la o interven┼úie chirurgical─â.ÔÇŁ, ne informeaz─â medical specialist.

Stomatita- Este o inflama┼úie care se manifest─â prin apari┼úia aftelor sau a ulcerelor dureroase mici, localizate ├«n cea mai mare parte ├«n membrana mucoas─â a gurii, ├«n special pe interiorul obrajilor, la baza gingiilor ┼či pe limb─â.

Ce remedii exist─â pentru gingiile inflamate?

Pentru a ţine departe orice patologie care afectează ţesuturile orale, primul lucru de făcut este să previi ca bacteriile conţinute în placă să atace ţesuturile, având grijă să:

-├Ä┼úi speli din┼úii de cel pu┼úin trei ori pe zi, dup─â fiecare mas─â, acord├ónd aten┼úie periajului┼či folosind o periu┼ú─â de din┼úi delicat─â, cu peri medii, sau moale pentru cei cu din┼úi sensibili;

-Folose┼čti a┼úa dentar─â sau peria ├«n mod consecvent, pentru a cur─â┼úa bine spa┼úiile interdentare;

-Reduci consumul de ┼úig─âri ┼či tutun, pentru a ajuta corpul s─â lupte mai bine ├«mpotriva infec┼úiilor orale;

-Efectuezi o cur─â┼úare profesional─â a din┼úilor, cel pu┼úin o dat─â la ┼čase luni sau anual.

ÔÇ×Prezentarea pacientului la o igienizare profesional─â ├«n cabinetul stomatologic previne apari┼úia gingivitei, dar ├«ntotdeauna trebuie corelate ┼či datele de s─ân─âtate general─â ale pacientului.ÔÇŁ. concluzioneaz─â specialistul.