Ce alimente nu ar trebui să consumi la ceai?
Știai că trebuie să fii atent la ce mănânci atunci când savurezi o ceașcă de ceai? Potrivit experților în nutriție, unele alimente pot să îți afecteze sănătatea dacă le consumi împreună cu această băutură.
Ce alimente ar trebui să eviți în combinație cu ceaiul?
Poate te gândești că un ceai cu o friptură sau o porție de legume verzi este o combinație sănătoasă. Însă, experta în nutriție și farmacist Deborah Grayson avertizează că aceste alimente bogate în fier, cum ar fi carnea roșie și legumele verzi (precum spanacul și broccoli), pot să îți afecteze absorbția de fier dacă le consumi alături de ceai.
Ceaiul aduce multiple beneficii sanatatii, dar trebuie atenție în privința meniului dacă încludeți și această băutură. Foto: Shutterstock
Substanțele chimice din ceai, inclusiv polifenolii, au efecte benefice pentru prevenirea inflamațiilor, dar ele pot bloca absorbția fierului din alimente. Prin urmare, dacă obișnuiești să bei ceai în timpul mesei, s-ar putea să promovezi apariția anemiei, mai ales dacă ești femeie și te afli în perioada menstruației.
Cum afectează anemia sănătatea ta?
Anemia poate provoca simptome neplăcute, cum ar fi oboseala extremă, căderea părului și infecții repetate. Dacă nu consumi suficient fier sau corpul tău nu îl absoarbe corect, te poți confrunta cu aceste probleme. Este important să ai grijă să nu combini ceaiul cu alimente bogate în fier, pentru a preveni astfel de deficiențe.
Pentru a te asigura că absorbi cât mai bine nutrienții din alimente, evită să bei ceai în timpul meselor care includ carne roșie, friptură, spanac, broccoli sau alte surse bogate de fier. În schimb, poți să alegi să savurezi o ceașcă de ceai între mese.
Dacă îți place să mănânci salate, poți opta pentru variante alternative, cum ar fi rucola sau cicoarea, care ajută la stimularea procesului digestiv și pregătesc corpul pentru o digestie optimă a alimentelor.
Alte sfaturi utile pentru o digestie mai bună
Pe lângă evitarea ceaiului cu anumite alimente, există câteva alte sfaturi pe care le poți urma pentru a-ți îmbunătăți digestia:
- Nu mânca cu trei ore înainte de culcare. Acest lucru poate preveni refluxul gastric și indigestia.
- Statul corect la masa, nu pe canapea poate ajuta digestia.
- Evită să bei prea mult lichid în timpul mesei. Dacă ai un apetit redus, lichidele pot să îți umple stomacul și să îți reducă capacitatea de a consuma suficientă mâncare.
Fii atent la aceste detalii simple și vei vedea o îmbunătățire a sănătății tale generale, dar și a energiei zilnice. Un pic de atenție la ce și cum consumi ceaiul poate face o diferență semnificativă pentru starea ta de bine.