Cauzele infectiilor urinare

1 sindromul gilbert ce este si de la ce apare jpg jpeg

Infectiile tractului urinar pot fi extrem de dureroase, pe langa senzatia deranjanta de a merge la baie incontinuu, de multe ori fara a urina, motiv pentru care ar trebui sa acorzi o atentie deosebita sanatatii tale.

Infecta urinara are la baza o inflamare la nivelul vezicii ce de cele mai multe ori este cauzata de o bacterie pe numele ei E. Coli, o bacterie lacto-pozitva care apare in toate intestinele organelor cu sange cald, cum este si cazul oamenilor.

O infectie urinara nu reprezinta o boala cu transmitere sexuala, insa contactul sexual poate favoriza migrarea bacteriilor catre tractul urinar. Tocmai de aceea este important sa mentii o buna igiena a aparatului genital si sa urinezi imediat dupa contactul sexual.

Cauzele infecţiilor urinare 

* sistemul imunitar slabit, care favorizeaza aparitia infectiilor - in timpul iernii, de exemplu, sistemul imunitar este slabit din cauza temperaturilor scazute. Totodata, si abuzul de antibiotice poate afecta capacitatea sistemului imunitar de a apara organismul impotriva infectiilor.

* igiena necorespunzatoare a aparatului genital - dupa urinare, stergerea trebuie facuta din fata spre spate, astfel incat sa nu aduci microorganismele din jurul anusului catre uretra si vagin;

* folosirea diafragmei ca metoda contraceptiva - aceasta apasa pe vezica urinara si nu ii permite sa se goleasca suficient de bine;

* spalaturile vaginale - acestea distrug flora bacteriana care protejeaza sistemul urinar de bacterii;

* purtarea de lenjerie intima din materiale sintetice sau de pantaloni foarte stramti, in special in timpul verii - este recomandat sa porti lenjerie intima din bumbac si articole vestimentare lejere;

* apa sarata, clorul si nisipul favorizeaza aparitia infectiilor urinare - spala costumul de baie dupa fiecare folosire;

* bacteriile din toaletele publice, precum Streptococcus, Staphylococcus aureus sau E.coli - de aceea, este important sa folosesti cu grija toaleta publica atunci cand urinezi;

* folosirea cateterelor pentru eliminarea urinei pe durata spitalizarii;

* litiaza urinara (pietrele la rinichi) - aceasta afectiune impiedica eliminarea in totalitate a urinei din vezica;

* perioada menopauzei si a premenopauzei - scaderea nivelului de estrogen din astfel de perioade favorizeaza instalarea infectiilor urinare. Tratamentul cu estrogeni trebuie recomandat doar de medicul specialist.

* constipatia - din cauza constipatiei, bacteriile care stagneaza in rect si in anus pot contribui la aparitia infectiilor vaginale. Ca sa previi constipatia, consuma cat mai multe fibre si lichide.

* disfunctii la nivelul supapei de inchidere intre vezica si uretere, care permit urinei si bacteriilor sa ajunga inapoi in uretere. De obicei, aceasta problema este intalnita la copii.

* alimentatia necorespunzatoare - lipsa de vitamine (A, C sau E) si nivelul scazut de fier, seleniu, magneziu sau zinc pot duce la slabirea sistemului imunitar si, implicit, favorizeaza aparitia infectiilor.