Cauzele herniei, simptomele şi tratamentul corect

1 cauzele herniei simptomele si tratamentul corect jpg jpeg

Conform statisticilor, hernia este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate care impune intervenţie chirurgicală: conform publicaţiei medicale “Lancet”, peste 18 milioane de oameni fac anual diverse tipuri de hernii. Acestea afectează aproximativ 27 la sută dintre bărbaţi şi 3 la sută dintre femei şi pot fi de mai multe tipuri: inghinale, ombilicale, epigastrice, femurale sau incizionale. Cele mai frecvente hernii sunt cele inghinale, care presupun ieşirea unui organ din cavitatea abdominală, printr-un punct slab de la nivelul peretelui abdominal din regiunea inghinală.

“Herniile inghinale sunt mai frecvente la bărbaţi, pentru că ei au testicule care coboară din cavitatea abdominală printr-un orificiu din peretele abdominal. Herniile femurale sunt mai frecvente la femei. La persoanele cu obezitate, sunt mai frecvente şi mai dificile pentru că presiunea abdominală e mai mare tocmai prin excesul ponderal din abdomen. La sportivi, sunt, de asemenea, mai frecvente pentru că fac efort fizic în care contractă musculatura abdominală. Există şi la gravide hernii. Deci toate lucrurile care cresc presiunea abdominală predispun la apariţia herniilor”, spune medicul primar chirurg Ştefan Tucă, cel care operează frecvent pacienţi cu hernie.

Herniile pot apărea şi la persoane care fac efort fizic la serviciu, dar şi în cazul celor cu un ţesut conjuctiv mai slab. Acest tip de ţesut predispune la hernii, hemoroizi şi varice. În plus, herniile incizionale (eventraţiile) pot apărea şi după o intervenţie din sfera colonului, care a impus o incizie mare. În orice situaţie, vizita cât mai devreme la medic înseamnă o rezolvare rapidă, cu riscuri mici.

“În principiu, herniile nu au o rezolvare de la sine, ele vor creşte tot timpul în dimensiuni, vor deveni din ce în ce mai voluminoase, din ce în ce o mai mare parte din conţinutul abdomenului va avea tendinţa să iasă în afara peretelui abdominal şi, având în vedere că această ieşire se face printr-un orificiu relativ strâmt, ele se vor încarcera, adică vor realiza nişte aderenţe între sacul de hernie şi organul herniat, iar de la încarcerare până la strangulare este foarte puţin”, explică doctorul Ştefan Tucă.

Strangularea unei hernii se poate complica inclusiv cu ocluzie intestinala, care reprezintă o urgenţă medicală ce ameninţă viaţa pacienţilor. De aceea, sfatul medicilor pentru cei care constată primele semne ale unei hernii este să se adreseze cât mai repede specialistului în chirurgie generală.

“Dacă pacienţii vin mai târziu, acest lucru îngreunează tratamentul, pentru că herniile sunt mai mari. Practic, ar trebui să vină când au primele semne, când constată apariţia unei umflături la nivelul peretelui abdominal, în regiunea inghinală, ombilicală, epigastrică, femurală. Medicul realizează un examen clinic, se fac nişte manevre prin care bolnavul îşi creşte presiunea abdominală tuşind sau contractând peretele abdominal, în aşa fel încât hernia iese mai uşor în afară. Eventual, se poate face o ecografie de părţi moi care să confirme existenţa acestei hernii, după care ar trebui să se realizeze operaţia. E mai facil şi pentru pacient ca recuperare, şi pentru chirurg ca procedură dacă operaţia se face mai devreme”, adaugă chirurgul Ştefan Tucă.

La ora actuală, herniile se rezolvă cu succes datorită intervenţiilor chirurgicale laparoscopice. Acestea au multe avantaje pentru pacienţi faţă de chirurgia clasică.

“Intervenţiile laparoscopice presupun realizarea a ceea ce se numeşte pneumoperitoneu, adică realizarea în cavitatea abdominală a pacientului a unei camere de lucru, prin insuflarea de dioxid de carbon, după care se realizează o disecţie laborioasă, în aşa fel încât conţinutul herniei să fie readus în cavitatea abdominală. Apoi, se disecă toate aderenţele pe care aceste organe le-au făcut de-a lungul timpului cu sacul, se rezecă sacul de hernie, se închide orificiul de hernie, se coase pur şi simplu pe cale laparoscopică, şi se montează obligatoriu o plasă, pentru că riscul de recidivă fără plasă e foarte ridicat, de 50%. Deci majoritatea procedeelor de reparare a herniilor presupun folosirea unei plase”, descrie intervenţia medicul Ştefan Tucă, chirurg care a realizat multe intervenţii de succes pentru hernie.

La ora actuală, plasele folosite pentru a vindeca herniile sunt din materiale performante, sunt uşor integrate de organism şi permit rezolvarea herniilor pentru totdeauna.

“Eu şi colegii chirurgi folosim materiale aprobate, testate înainte de a fi puse pe piaţă. Plasele au evoluat, acum sunt mult mai flexibile, mai subţiri, au ochiurile mai largi, practic sunt plase care nu sunt aderente absolut deloc la intestine. În general, sunt relativ subţiri, relativ flexibile: ulterior intervenţiei, ele sunt acoperite de un strat de peritoneu, organismul le înglobează şi devin parte din peretele abdominal al pacientului. Ideal ar fi ca pacienţii să opteze pentru plase de cea mai bună calitate”, completează specialistul chirurg.

După o intervenţie laparoscopică pentru hernie, pacienţii se recuperează rapid. Aceştia rămân internaţi 24 de ore şi pot pleca acasă a doua zi. Singurul inconvenient este o uşoară jenă la nivelul peretelui abdominal, asemănătoare febrei musculare. Pacienţii sunt sfătuiţi să evite activitatea fizică intensă timp de o lună şi jumătate. După această perioadă, de obicei, îşi pot relua programul obişnuit de mişcare.