Cât timp poți păstra, de fapt, carnea la congelator?

Se întâmplă să pui alimente în congelator și să uiți de ele. Și la fel de frecvent se întâmplă să dezgheți o bucată de carne, să vezi că a expirat conform datei de pe ambalaj și să decizi să o arunci pentru că nu știi sigur cât de sănătos este să o consumi, chiar dacă a stat congelată!Astfel de gesture înseamnă o mare risipă de mâncare și bani, iar când vine vorba de bucăți scumpe de carne, este o pagubă pur și simplu. S-ar putea să fii surprins să afli că carnea se va păstra perfect pentru o perioadă lungă de timp dacă este corect congelată.

image

Carnea congelată corect se poate păstra și câteva luni de zile. Foto: Shutterstock

Iată care sunt diferitele tipuri de carne și cât timp se păstrează ele în congelator, potrivit publicației Cookist.

Congelarea alimentelor este una dintre cele mai sigure modalități de depozitare și păstrare a acestora, deoarece procesul de congelare oprește creșterea microorganismelor și încetinește activitatea enzimelor care duc la alterarea alimentelor.

Există câteva recomandări pentru a obține cele mai bune rezultate din procesul de congelare a cărnii:

Scrie întotdeauna data pe pachetele de carne înainte de a le congela, ca să nu fie nevoie să ghicești de cât timp se află în congelator.

Ca să păpstrezi gustul bun al cărnii, trebuie învelită astfel încât să previi expunerea la aer. Nu este bine ca umiditatea să se evapore din stratul exterior al cărnii, deoarece carenea prinde o culoare alb-maronie care nu o face dăunătoare, dar nu are un gust grozav.

Așadar, sigilează carnea într-un strat de folie de plastic și apoi într-o pungă de congelare resigilabilă, eliminând aerul din ea.

O altă modalitate este să înfășori carnea strâns în folie alimentară, apoi să adaugi un strat suplimentar de folie de aluminiu pentru mai multă protecție.

Cel mai bun mod de a dezgheța carnea este să puni întregul pachet în frigider și să îl lăși să se dezghețe treptat. Bucățile mici se pot dezgheța astfel în aproximativ 24 de ore, în timp ce bucățile mai mari pot avea nevoie de mai mult timp pentru a fi complet dezghețate.

Cât timp pot fi congelate diferite tipuri de cărnuri?

Carne procesata

Bacon – 1 lună

Hot dog, delicatese și cârnați – 1-2 luni

Carne de hamburger – 3-4 luni

Bucăți întregi de carne

Fripturi – 6-12 luni

 Cotlete – 4-6 luni

Pasăre

Pui întreg și curcan – 1 an

Bucăți de pui și curcan – 9 luni

Carnea gatita poate fi congelata 2-6 luni, cu exceptia nugget-elor de pui fierte, care se pot pastra 1-3 luni.

Un congelator bine aprovizionat și organizat poate fi o salvare în acele zile în care duci lipsă de idei, sau nu ai timp să faci cumpărături, dar trebuie să te asiguri că ai congelat corect carnea și apoi că ai decongelat-o așa cum se cuvine, înainte de a găti.